10:54 08.11.2018

ВТБ не виключає подальшого погіршення ситуації з ліквідністю української "дочки" в разі збереження обмежень

2 хв читати
ВТБ не виключає подальшого погіршення ситуації з ліквідністю української "дочки" в разі збереження обмежень

ВТБ не виключає подальшого погіршення ситуації з ліквідністю українського дочірнього банку - ВТБ Банк (Україна) – в разі збереження наявних обмежень за судовим рішенням, повідомив керівник фінансового департаменту, старший віце-президент ВТБ Дмитро П’янов журналістам у четвер.

Національний банк України (НБУ) раніше заявив, що український ВТБ зазнає труднощів у зв'язку зі зниженням обсягу ліквідності, що зумовлено і плановим згортанням діяльності, і рішенням Апеляційного суду Києва від 5 вересня про блокування активів банку. Сам банк тоді заявив, що рішення суду позбавило його можливості поповнювати ліквідність за рахунок реалізації набутого в процесі стягнення заставного майна й активів. У результаті банк був змушений упровадити превентивні заходи, спрямовані на стримування відтоку коштів клієнтів: введено комісії та ліміти на зняття готівки.

"Ми оскаржуємо це рішення (Апеляційного суду Києва - прим. ІФ) у судах вищих інстанцій, наш дочірній банк в Україні заперечує це рішення. Якщо, на нашу думку, юридична справедливість переможе, всі обмеження буде знято, банк продовжить свою діяльність. Із точки зору збереження цієї юридичної ситуації ми не виключаємо й можливого подальшого погіршення ситуації з ліквідністю", - сказав Д.П’янов.

ВТБ хотів би здати ліцензію українського банку, але не може цього зробити через судові обмеження і виконання всіх зобов'язань перед клієнтами. "Через ці юридичні обмеження у випадку з ВТБ Банком (Україна) маємо суттєві обмеження щодо реалізації цього плану (продажу активів для виконання зобов'язань - ІФ). Ми хотіли б це зробити (здати ліцензію - ІФ), але чинне судове рішення цього нам не дає", - додав Д.П’янов.

Апеляційний суд Києва 5 вересня вирішив накласти арешт на акції українських "дочок" російських банків за участю держави - ВТБ Банку, Промінвестбанку та Сбербанку (всі - Київ). Це рішення було ухвалено у зв'язку з заявою про забезпечення позову екс-голови правління ПриватБанку Олександра Дубілета і ще 17 компаній, що мали активи в Криму, про визнання і виконання рішення Міжнародного арбітражного суду в Гаазі (Permanent Court of Arbitration) від 2 травня про стягнення з РФ компенсації за нерухоме майно.

Рішенням суду від 5 вересня ВТБ Банку, Промінвестбанку та Сбербанку заборонено здійснювати ліквідацію або реорганізацію юридичної особи, здійснювати будь-які дії, спрямовані на відчуження належного банкам рухомого та нерухомого майна, зокрема за договорами купівлі-продажу, обміну, дарування тощо.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА