16:02 21.11.2018

МВФ і СБ закликають ВР ухвалити закон про спліт Нацкомфінпослуг

2 хв читати
МВФ і СБ закликають ВР ухвалити закон про спліт Нацкомфінпослуг

Світовий банк (СБ) і Міжнародний валютний фонд (МВФ) закликають Верховну Раду 22 листопада ухвалити в цілому законопроект №2413 "Про консолідацію функцій із держрегулювання ринків фінпослуг" (про спліт) у двох регуляторів - Нацбанку України (НБУ) та Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) замість нинішньої системи з третім регулятором Нацкомфінпослуг.

"Ризики фінансової стабільності від нереформованого небанківського фінансового сектора значні... Треба привести регулювання та нагляд до міжнародних стандартів, як це відбувається в банківському секторі. Найбільш ефективним способом досягнення цього є консолідація регулюючих органів, перехід від трьох регуляторів фінансового сектора до двох", - наведено слова постійного представника МВФ в Україні Йости Люнгмана в спільній заяві МВФ і СБ у середу.

За його словами, тоді як реформа банківського сектора вже досягла хороших результатів, реформування небанківського фінансового сектора все ще відстає. Як наслідок, небанківський сектор не сприяє стійкому розвитку економіки.

Директор Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України Сату Кахконен також зазначила, що протягом останніх чотирьох років Україна здійснила суттєві реформи у банківському секторі, проте практично нічого не було зроблено для реформування небанківської фінансової системи.

"Проблеми в цьому секторі дуже глибокі, і, як наслідок, клієнти небанківських фінансових установ несуть серйозні та непотрібні ризики. Ці проблеми можуть бути усунені через фундаментальні реформи, включно з реформою регуляторної системи фінансового сектора для забезпечення незалежного та ефективного нагляду за небанківським фінансовим сектором", - наголосила С.Кахконен.

За її словами, важливим кроком у цьому напрямі є ухвалення законопроекту №2413, який запроваджує комплексну модель регулювання, якої дотримуються більшість країн ЄС.

Як повідомлялося, Верховна Рада 7 липня 2016 року підтримала в першому читанні законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг" №2413-а.

Документом передбачається розподіл, або "спліт", функцій Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері фінансових послуг. Зокрема, нагляд і регулювання ринку страхових, лізингових і факторингових компаній, кредитних спілок, бюро кредитних історій, ломбардів та інших фінансових компаній перейде до Нацбанку України, а Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку здійснюватиме регулювання недержавних фондів: пенсійних, фінансування будівництва, операцій з нерухомістю.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА