16:25 23.11.2018

НКРЕКП із січня-2019 хоче збільшити тариф "Укренерго" на 17,9%

3 хв читати
НКРЕКП із січня-2019 хоче збільшити тариф "Укренерго" на 17,9%

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ), із 1 січня 2019 року має намір збільшити середньозважений тариф НЕК "Укренерго" на 17,9% порівняно з чинним тарифом 2018 року - з 4,969 коп./кВт-год до 5,859 коп./кВт-год (тут і далі - без ПДВ).

"Укренерго" пропонувало затвердити їй середньозважений тариф у розмірі 17,034 коп./КВт-год.

Згідно зі схваленим комісією на засіданні в п'ятницю проектом постанови, тариф "Укренерго" на перший квартал 2019-го може становити 4,186 коп./кВт-год (без ПДВ), на другий - 7,131 коп./кВт-год (без ПДВ), на третій - 5,644 коп./кВт-год (без ПДВ), на четвертий - 6,703 коп./кВт-год (без ПДВ).

Передання е/е мережами НЕК у 2019 році прогнозується на рівні 112 млрд кВт-год проти очікуваних 113,5 млрд кВт-год поточного року.

Голова "Укренерго" Всеволод Ковальчук під час розгляду питання зазначив, що плани зниження комісією витрат НЕК на 380 млн грн за статтею "амортизація" і 288 млн грн млн грн за статтею "плата за землю" є необґрунтованими. Так, з моменту корпоратизації плата за землю для компанії автоматично зросте в 10,8 рази, а "це витрати, які ми не можемо не нести".

За його словами, в 2018 році компанія ввела в експлуатацію нові об'єкти на 2,13 млрд грн, повністю завершила будівництво та перебуває на стадії введення об'єктів в експлуатацію на початку наступного року на суму 6,973 млрд грн.

"Укренерго" подало всі обґрунтовуючі матеріали про те, що рівень амортизації на 2019 рік чітко відповідає тим планам і факту введення основних засобів, які ми здійснили в 2018 році та здійснимо на самому початку 2019-го... Амортизація - це захищена стаття, яка є джерелом фінансування інвестиційної програми", - сказав він.

В.Ковальчук також додав, що збільшення витрат на відрядження, які не хоче враховувати комісія, включають в себе відрядження новоствореної наглядової ради, збільшення кількості зустрічей у Європі для фахівців компанії в рамках інтеграції в ENTSO-E і супроводу позову до РФ щодо активів у Криму.

Крім того, голова НЕК попросив комісію пильніше звернути увагу на необхідності збільшення фонду заробітної плати. Детальні обґрунтування "Укренерго" готова надати додатково.

Схвалений комісією проект постанови про перегляд тарифів буде винесено на громадське обговорення, потім - на остаточне затвердження НКРЕКП.

"Укренерго" здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію об'єднаної енергосистеми країни. НЕК є державним підприємством, перебуває в підпорядкуванні Міністерства енергетики та вугільної промисловості, але незабаром буде перетворене в закрите акціонерне товариство.

НКРЕКП здійснює державне регулювання діяльності суб'єктів природних монополій в електроенергетиці, теплопостачанні, нафтогазовому комплексі, централізованому водопостачанні та водовідведенні, переробці та захороненні побутових відходів, а також забезпечує здійснення цінової і тарифної політики у цих сферах.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА