13:10 27.11.2018

Запровадження воєнного стану призведе до додаткового тиску на курс гривні, але глибокої девальвації не буде

3 хв читати
Запровадження воєнного стану призведе до додаткового тиску на курс гривні, але глибокої девальвації не буде

Запровадження воєнного стану в 10 областях країни призведе до додаткового тиску на курс гривні, однак глибокої девальвації національної валюти не відбудеться, вважають банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

"За відсутності додаткових економічних і політичних шоків, своєчасної і зваженої курсової корекційної політики Нацбанку курс найближчим часом закріпиться в районі позначки 28 грн/$1", - сказав директор казначейства банку "Кредит Дніпро" Олег Курінний.

Він додав, що введення воєнного стану може викликати короткострокове посилення ситуативних дисбалансів попиту і пропозиції валюти. Але якщо ситуацію на міжбанку контролює регулятор, беручи участь у торгах різними інструментами і нівелюючи пікові дисбаланси, то ажіотажні настрої готівкового ринку підсилюють спекулятивну складову і створюють ефект саморозкручуваної спіралі.

Водночас, зазначив О.Курінний, більш вагомими факторами, що впливають на курсову динаміку, є цінові тренди на ключові товари українського експорту (зернові і металопродукцію) та імпорту (енергоносії), інфляційні і девальваційні настрої бізнесу і населення, а також перебіг співпраці з МВФ, що має досвід фінансової допомоги країнам, на території яких проходили військові конфлікти.

Голова правління РВС Банку Владислав Кравець вважає, що якщо протягом тижня НБУ не вийде на міжбанк з підтримкою курсу гривні, то національна валюта може подешевшати до кінця тижня до 29 грн/$1.

"Якщо протягом тижня НБУ не вийде на міжбанк, національна валюта може подешевшати до кінця тижня до 29 грн/$1. Але глибокої девальвації не буде: середньорічний курс за підсумками року не перевищить позначку в 29,3 грн/$1 (29,3 грн/ $ 1 - показник середньорічного курсу гривні, закладеного до держбюджету-2018 - ІФ). Після скасування воєнного стану гривня почне зміцнюватися", - сказав банкір.

Голова правління Айбокс Банку Галина Хейло відзначила наявність у НБУ достатніх інструментів для підтримки курсу гривні, центробанк не допустить різкої девальвації.

"Найближчим часом волатильність курсу гривні значно підвищиться в зв'язку з введенням воєнного стану, але НБУ маєє широкий спектр інструментів і достатній обсяг резервів, щоб утримати курс гривні від різкої девальвації. Малоймовірно, що курс гривні до кінця поточного року подолає позначку в 30 грн/$1 ", - сказала Г.Хейло.

Голова правління Піреус Банку Сергій Наумов вважає, що курс гривні почне зміцнюватися вже через кілька днів.

"Ми вже спостерігаємо ослаблення гривні за рахунок ажіотажу населення. Серйозних економічних передумов для подальшого зниження не існує. Лише панічні настрої, особливо в регіонах введення воєнного стану, рухають курс гривні вниз. Ще кілька днів ми будемо жити в умовах нестабільного готівкового курсу. Потім, думаю, курс відкотиться назад", - сказав банкір.

Аналогічної точки зору дотримується і директор департаменту казначейства Ідея Банку Ярослав Кабін.

"Готівковий ринок традиційно відчутніше відреагував на поточну ситуацію: під впливом новин (про введення воєнного стану - ІФ) населення розпочало активну покупку валюти. Ми вважаємо, що ця ситуація стабілізується поточного тижня, і курс не зросте вище запланованих показників у бюджеті країни", - сказав він.

При цьому Я.Кабін додав, що безготівковий ринок відносно спокійно відреагував на введення воєнного стану в 10 областях країни.

"Торги у вівторок відбуваються у діапазоні 28,05-28,15 грн/$1. У цьому курсовому діапазоні - і навіть вище - ринок перебував протягом усього жовтня", - казав банкір.

Як зазначив експерт, НБУ є активним учасником торгів на міжбанківському валютному ринку протягом тривалого періоду і готовий надати підтримку гривні.

"Лише за минулий тиждень регулятор викупив надлишок валюти з ринку на суму понад $50 млн. На сьогодні НБУ має достатній обсяг резервів для стабілізації курсу", - сказав Я.Кабін.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА