16:40 28.11.2018

"Нафтогаз" заявив про відсутність повноважень у РП здійснювати аудит компанії

2 хв читати
"Нафтогаз" заявив про відсутність повноважень у РП здійснювати аудит компанії

Рахункова палата (РП) не має повноважень на проведення аудиту ефективності НАК "Нафтогаз України", оскільки компанія не входить до переліку об'єктів, перевірку яких може здійснювати аудитор, заявили в НАК.

"Рахункова палата України не має законних підстав вимагати проведення на об'єктах "Нафтогазу" аудиту ефективності стану планування та своєчасності надходження дивідендів до державного бюджету", - наголошується в заяві компанії.

Так, відповідно до закону "Про Рахункову палату", "Нафтогаз" не належить до переліку об'єктів, аудит яких може здійснювати РП, оскільки НАК не є центральним органом виконавчої влади, що реалізує податкову та митну політику, а також не відповідає за справляння надходжень до державного бюджету.

"Враховуючи ст. 19 Конституції України, згідно з якою "ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством", а також те, що органи державної влади зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, "Нафтогаз" вважає вимогу Рахункової палати щодо проведення аудиту такою, що не відповідає законодавству", - йдеться в повідомленні.

Крім того, в НАК уточнюють, що постійну перевірку її фінансово-господарської діяльності здійснює Державна аудиторська служба (ДАС), а також Державна фіскальна служба (ДФС). Цим відомствам постійно надаються всі необхідні для перевірки документи.

Наразі, зокрема, проводиться планова перевірка ДАС за період з 1 квітня 2017 року по 30 вересня 2018 року. Також тривають дві перевірки ДФС: планова - за період з 1 січня 2015 року по 30 червня 2018 року, позапланова - за березень 2018 року.

Як повідомлялося, голова аудитора Валерій Пацкан під час урядового засідання в середу заявив про відмову "Нафтогазу" допустити представників СП до перевірки компанії. На цьому тлі він звернувся до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням вплинути на цю ситуацію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА