17:40 05.12.2018

УКАБ спільно з іншими членами Громадської коаліції звернулися із заявою проти продовження мораторію на землю

2 хв читати
УКАБ спільно з іншими членами Громадської коаліції звернулися із заявою проти продовження мораторію на землю

Асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) спільно з іншими членами Громадської коаліції звернулися з відкритою заявою проти продовження мораторію на купівлю-продаж сільськогосподарських земель.

Згідно з повідомленням УКАБ, мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення не лише блокує розвиток української економіки, а й, за визначенням Європейського суду з прав людини, у своєму нинішньому вигляді порушує конституційні права українських громадян.

В асоціації вказують з посиланням на прийняте рішення ЄСПЛ від 22 травня 2018, що механічне продовження мораторію може призвести до колосальних фінансових збитків через масові позови до ЄСПЛ.

"За оцінками юристів, обсяг відшкодувань для кожного з наступних позивачів може досягати від EUR2 тис. до EUR75 тис.", - зазначили в УКАБ.

В асоціації зазначили, що Україні загрожують серйозні іміджеві втрати через масове порушення права людини і не діють закони (адже рішення ЄСПЛ є обов'язковим до виконання).

"Усі причетні до збереження статус-кво щодо мораторію депутати і чиновники мають бути готові до того, що відповідати доведеться персонально. Про це свідчить ст.382 Кримінального кодексу України, де в п.4 безпосередньоо зазначено, що" умисне невиконання службовою особою рішення Європейського суду з прав людини карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років", - зауважили в УКАБ.

Учасники коаліції закликають: голови Верховної Ради - не виносити на голосування законопроекти на продовження мораторію як такі, що порушують конституційні права громадян і не підписувати такий закон у разі його прийняття; президента - ветувати закон про продовження мораторію в разі його прийняття; прем'єр-міністра - внести до 7 грудня на розгляд парламенту закон про обіг земель або заявити про підтримку одного з уже внесених.

Станом на 5 грудня у Верховній Раді зареєстровано 10 законопроектів щодо мораторію на землю: №9355-9, 9355-8, 9355-7, 9355-6, 9355-5, 9355-4, 9355-3, 9355-2, 9355 -1, 9355.

Громадська коаліція за скасування мораторію на землю була створена 21 червня 2018 року. Серед ініціаторів та членів коаліції - Український клуб аграрного бізнесу, Центр економічної стратегії, Незалежна асоціація банків України, Українська Гельсінська спілка за права людини, Асоціація "Укрсадпром", Союз українських підприємців, Насіннєва асоціація України, Стратегічна група радників з підтримки реформ (SAGSUR), Нова Країна, CASE Україна, Dragon Capital, VoxUkraine, ГО "State Watch", ВО "Федерація роботодавців агропромислового комплексу та продовольства України", Українське товариство економічних свобод, Центр ефективного законодавства.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

Посли ЄС досягли компромісу щодо продовження ліберального режиму торгівлі з Україною

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

Збитки навколишньому середовищу від атаки РФ на ДніпроГЕС уже становлять приблизно 140 млн грн - глава Міндовкілля

Україна отримає EUR100 млн кредиту Банку розвитку Ради Європи на проєкт "єВідновлення"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА