10:44 19.12.2018

НБУ ухвалив рішення про ліквідацію ВТБ Банку

2 хв читати
НБУ ухвалив рішення про ліквідацію ВТБ Банку

Національний банк України 18 грудня ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії ВТБ Банку (Київ) - української дочки однойменного російського банку.

"Фонд гарантування вкладів фізичних осіб на підставі рішення Національного банку про відкликання ліцензії вчора (у вівторок - ІФ) ухвалив відповідне рішення, і сьогодні ми входимо до ВТБ Банку як ліквідатор", - повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі фонду в середу.

За словами представника прес-служби фонду, "рішення про ліквідацію банку зумовлено тим, що ціна за активи ВТБ Банку, запропонована єдиним претендентом, була нижче, ніж оціночна вартість, очікувана Фондом гарантування вкладів".

Як повідомлялося, ТАСкомбанк подав заявку на участь у відкритому конкурсі Фонду гарантування вкладів щодо виведення з ринку неплатоспроможного ВТБ Банку.

За результатами такого конкурсу приймаючому або перехідному банку може бути передано активи та зобов'язання неплатоспроможного банку або неплатоспроможний банк може бути продано інвестору загалом.

Згідно з інформацією на сайті НБУ, наразі відповідний статус попередньо кваліфікованих осіб мають вісім банків: Універсал банк, Кредобанк, Мотор-банк, ТАСкомбанк, ПУМБ, Альфа-Банк, АСВІО банк і КІБ.

Як повідомило видання "Економічна правда" з посиланням на джерело на банківському ринку, заявки на конкурс з відбору кваліфікованих інвесторів для ВТБ Банку подав також і Альфа-банк, але він не вніс гарантійний внесок, і єдиним претендентом залишився ТАСкомбанк.

Раніше повідомлялося, що НБУ 27 листопада відніс ВТБ Банк до категорії неплатоспроможних, а ФГВФО ввів тимчасову адміністрацію в цей банк терміном на один місяць. Потім фонд 28 листопада оголосив про початок двох конкурсів: перший - на визначення приймаючого банку, зацікавленого взяти участь у виведенні з ринку неплатоспроможного ВТБ Банку, який потім було скасовано; другий - відкритий конкурс із виведення з ринку цього банку.

За даними НБУ, 97% вкладників АТ "ВТБ Банк" (59,108 тис. осіб) отримають вклади в повному обсязі, оскільки їхній розмір не перевищує гарантовану ФГВФО суму в 200 тис. грн. Більші вклади буде відшкодовано в межах зазначеної суми. Загалом ФГВФО забезпечить виплату гарантованої суми в обсязі 942,7 млн грн, при тому, що станом на 1 жовтня 2018 року сума коштів клієнтів на балансі банку становила 3,676 млрд грн, зокрема строкові депозити фізичних осіб - 1,55 млрд грн і поточні рахунки фізичних осіб - 0,42 млрд грн.

ВТБ Банк (раніше - банк "Мрія") засновано в 1992 році. Його основним акціонером є ВАТ "Банк ВТБ" (РФ, 99,9959%).

Згідно з даними НБУ, на 1 жовтня 2018 року за розміром чистих активів ВТБ Банк посідав 25-те місце (7,582 млрд грн) серед 82 банків, що діяли в країні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА