12:49 11.02.2019

Глава Ради НБУ виступає за більш активне скуповування центробанком валюти для поповнення резервів

2 хв читати
Глава Ради НБУ виступає за більш активне скуповування центробанком валюти для поповнення резервів

 Голова Ради Національного банку України (НБУ) Богдан Данилишин вважає за доцільне активізувати скупку центробанком валюти на міжбанківському валютному ринку для поповнення міжнародних резервів.

"Я б подумав про доцільність максимального виконання плану інтервенцій Нацбанку із закупівлі валюти до міжнародних резервів у першій половині року, доки курс прийнятний", - написав він на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

Б.Данилишин зазначив, що гривня наразі зміцнюється за підтримки як зовнішніх, так і внутрішніх факторів. Серед зовнішніх глава ради відзначив уповільнення підвищення облікових ставок основними центробанками світу і порівняно низькі ціни на енергоносії. Внутрішню підтримку гривні надають: рекордний урожай зернових, що сприяє притоку експортного виторгу, підвищення фіскальної дисципліни наприкінці року, а також відновлення інтересу іноземних інвесторів до гривневих держоблігацій - для цього нерезиденти купують на міжбанку гривню і тим самим збільшують пропозицію іноземної валюти.

Водночас глава Ради НБУ попередив, що тренд на зміцнення гривні до кінця червня може змінитися. За його словами, експорт української агропродукції з травня піде на спад, а вкладення нерезидентів у держоблігації - недовговічні. Крім того, уповільнення темпів зростання світової економіки, очікуване Міжнародним валютним фондом і Світовим банком, може призвести до зниження попиту на продукцію українського експорту (не лише на сільгосптовари, а й чорної металургії).

Як повідомлялося, НБУ з квітня минулого року для підвищення прозорості монетарної політики щодо проведення інтервенцій на валютному ринку розпочав регулярне оголошення обсягу інтервенцій з купівлі іноземної валюти для поповнення міжнародних резервів України.

На початку лютого НБУ підвищив плановий обсяг викупу валюти в першому півріччі 2019 року до $15 млн з $10 млн, який діяв протягом третього-четвертого кварталів 2018 року.

Нацбанк за підсумками 2018 роки купив на міжбанку валюту на $3,174 млрд і продав - на $1,802 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА