14:21 21.02.2019

НБУ підготував проект плану заходів щодо посилення фінмоніторингу

2 хв читати
НБУ підготував проект плану заходів щодо посилення фінмоніторингу

Національний банк України (НБУ), за сприяння Міжнародного валютного фонду (МВФ), підготував проект "дорожньої карти" для посилення нагляду в сфері боротьби з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму, повідомляється на сайті регулятора.

Проект передбачає перелік заходів, що, як очікується, нададуть можливість підвищити ефективність роботи банківського сектора і НБУ в сфері протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму, ефективність кооперації між центробанком, Держслужбою фінмоніторингу України та правоохоронними органами, а також рівень обізнаності банківського сектору щодо завдань і вимог у сфері фінмоніторингу.

Також заплановано перегляд внутрішніх документів і процедур Нацбанку після ухвалення нового закону "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення", для приведення їх у відповідності зі зміненим законом.

Надалі Нацбанк також планує переглянути адекватність ресурсів у банків для проведення ефективного нагляду на основі ризик-орієнтованого підходу.

"Припинення Нацбанком функцій розслідування, про які йдеться в меморандумі МВФ (від 5 грудня 2018 року), не потрібно ототожнювати з припиненням наглядових функцій у сфері фінмоніторингу. НБУ і надалі здійснюватиме аналіз ефективності системи управління ризиками в банках, в межах законодавчо визначених повноважень, щоб не допустити використання банківських послуг для відмивання грошей, і забезпечити адекватність механізмів фінансового моніторингу", - процитовано в повідомленні слова першої заступниці глави НБУ Катерини Рожкової.

За словами директора департаменту фінансового моніторингу НБУ Ігоря Берези, що наведені в повідомленні, регулятор аналізуватиме ефективність систем банків із протидії незаконним операціям, достатність процедур і контролю. Якщо регулятор виявить "слабкі місця" у сфері фінмоніторингу, то банку буде винесено припис вжити дієвіших заходів. Якщо ж заходи банку будуть неефективними, і це призведе до вчинення фінустановою порушень і\або ризикової діяльності у сфері фінмоніторингу, тоді регулятор вживе відповідних заходів впливу, для здійснення ретельного аналізу банківських операцій.

"Регулятор у такому випадку ретельно вивчатиме операції як самого банку, так і його клієнтів, що є звичайною практикою не лише в Україні, але і у світі", - зазначив І.Береза.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

Посли ЄС досягли компромісу щодо продовження ліберального режиму торгівлі з Україною

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

Збитки навколишньому середовищу від атаки РФ на ДніпроГЕС уже становлять приблизно 140 млн грн - глава Міндовкілля

Україна отримає EUR100 млн кредиту Банку розвитку Ради Європи на проєкт "єВідновлення"

АЗК "Укрнафта" працюють без світла на сході й півдні країни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА