17:34 26.02.2019

Мінінфраструктури хоче ввести преференції на аеронавігаційне обслуговування для аеропорту "Бориспіль"

3 хв читати
Мінінфраструктури хоче ввести преференції на аеронавігаційне обслуговування для аеропорту "Бориспіль"

Міністерство інфраструктури України оприлюднило проект наказу, який передбачає збільшення плати за аеронавігаційне обслуговування (АНО) на маршруті на 12,2% і зміну формули розрахунку ставок за АНО для українських та іноземних авіакомпаній.

Як наголошується в пояснювальній записці до документа, оприлюдненого на сайті Мінінфраструктури, вдосконалений порядок розрахунку ставок плати за послуги АНО сприятиме залученню нових користувачів повітряного простору, а також забезпеченню доступу до дешевих авіаперевезень.

Проект акта пропонує встановити нові одиничні ставки плати за АНО повітряних суден у повітряному просторі України, зокрема встановити різні ставки плати за послуги АНО на підходах і в районі аеродрому окремо для міжнародного аеропорту "Бориспіль" і для всіх інших сертифікованих аеропортів країни.

Крім того, з метою впровадження сучасних методів і принципів розрахунку одиничних ставок плати за АНО повітряних суден на підході та в районі аеродрому, пропонується встановити нову формулу розрахунку одиничної ставки плати за зазначений тип АНО.

Як зазначається в доповненні до проекту наказу, одинична ставка плати за послуги з АНО на підході та в районі аеродрому встановлюється у розмірі EUR210 для міжнародного аеропорту "Бориспіль" і в розмірі EUR411 для всіх інших аеропортів країни (за діючої ставки в EUR7,56, але за новою формулою становила б EUR391). При цьому одинична ставка плати за послуги з АНО на маршруті встановлюється в розмірі EUR51,1 (діюча - EUR45,56) - що означає збільшення на 12,2%.

На думку міністерства, дані зміни створять сприятливі умови для розвитку авіаційних перевезень через українські аеропорти, дадуть змогу залучити нові авіакомпанії для здійснення польотів до/з аеропортів України, що призведе в результаті до зниження вартості квитків на авіаційні перевезення.

Як наголошується в аналітичній записці до проекту наказу, його реалізація приведе до скорочення частки витрат авіакомпаній за послуги з АНО на підході та в районі аеродрому аеропорту "Бориспіль" у середньому на 15-20%, або приблизно на EUR200 за один рейс.

"Так, для рейсу міжнародного сполучення з містами країн Центральної Європи, а саме Київ - Франкфурт - Київ, скорочення частки витрат за послуги з АНО на підході та в районі аеродрому становитиме приблизно EUR213, а для рейсу Львів - Варшава - Львів приблизно EUR14 порівняно з витратами на АНО згідно діючих ставок плати", - йдеться в документі.

Водночас для рейсів внутрішнього сполучення скорочення частки витрат за послуги з АНО на підході та в районі аеродрому становитиме для рейсу Київ - Львів - Київ приблизно EUR244, а для рейсу Київ - Одеса - Київ приблизно EUR253 порівняно з витратами на АНО згідно з чинними ставками плати.

"Зменшення розміру ставки плати за АНО на підході та в районі аеродрому МА "Бориспіль" компенсується за рахунок збільшення розміру плати за АНО на маршруті і зростання обсягів руху повітряних суден у повітряному просторі України як результату прийняття цього регуляторного акту", - наголошують у міністерстві.

На думку Мінінфраструктури це дасть змогу забезпечити стабільне фінансування діяльності провайдера АНО: зокрема, планується, що ухвалення нових формул розрахунку АНО приведе до збільшення суми платежів до державного та місцевих бюджетів на суму понад 120 млн грн у 2019 році порівняно з очікуваним показником 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА