12:34 15.03.2019

"Укрсадвинпром" закликає адаптувати держпрограму з будівництва холодильників для фруктів під ягідні господарства

2 хв читати
"Укрсадвинпром" закликає адаптувати держпрограму з будівництва холодильників для фруктів під ягідні господарства

Громадська організація "Укрсадвинпром" закликає Міністерство аграрної політики та продовольства адаптувати державну програму компенсації витрат на будівництво холодильників для фруктів під ягідні господарства, повідомив член організації, засновник компанії з виробництва органічної лохини "Ягідка" Олег Науменко.

"Ми в 2018 році отримали компенсацію за посадковий матеріал у повному обсязі. Проте серед чиновників є нерозуміння деяких простих питань... Ми просимо Мінагропрод почути нас і переглянути програму щодо холодильників у бік адаптації її до ягідних господарств", - сказав він під час прес-конференції "Інтерфакс-Україна" в четвер.

На думку представників "Укрсадвинпрому", слід знизити критерій потужності такого обладнання для компенсації з держбюджету з 500 тонн, як це передбачає чинна урядова постанова, до 50-100 тонн.

"Окрім закладення нових насаджень, треба думати також про зберігання фруктів і ягід. Проте холодильне обладнання потужністю 500 і більше тонн використовують великі підприємства-виробники яблук. А для лохини, смородини, ожини потрібні холодильники меншої потужності", - пояснив директор Інституту садівництва Національної академії аграрних наук України Ігор Гриник .

Як уточнив голова "Укрсадвинпрому" Володимир Печко, в 2019 році на компенсацію будівництва холодильного обладнання за чинними вимогами претендує близько 15 підприємств.

За його словами, якщо критерії до обладнання буде знижено, на компенсацію за цією держпрограмою зможе претендувати близько 80 експортоорієнтованих підприємств.

"Це підтримає не лише великих виробників фруктів, а й невеликі фермерські господарства. А також дасть змогу зберігати ягідну продукцію близько трьох місяців та експортувати її не лише до країн близького зарубіжжя, а й до далекого Китаю, а також до Чилі та Аргентини", - додав В.Печко.

Як повідомлялося, Мінагропрод виділив 100 млн грн на компенсацію витрат зі спорудження холодильників для фруктів, щоб вирішити ситуацію з надлишком яблук. З держбюджету мало бути компенсовано понад 50% вартості обладнання.

ГО "Укрсадвинпром" об'єднує понад 170 підприємств із різних регіонів України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА