20:31 25.04.2019

"Укрнафта" і Кременчуцький НПЗ домовилися про толінгову модель відносин

2 хв читати
"Укрнафта" і Кременчуцький НПЗ домовилися про толінгову модель відносин

ПАТ "Укрнафта" і Кременчуцький нафтопереробний завод (Полтавська обл., "Укртатнафта") переглянули принципи відносин і домовилися про толінгову модель взаємодії (переробка сировини на давальницьких умовах - ІФ), повідомив голова правління ПАТ "Укрнафта" Марк Роллінс на прес-конференції в Києві в четвер.

"Ми переходимо до повноцінної толінгової моделі, за якої ми платимо Кременчуку (НПЗ) лише за переробку. Тут інші фінансові параметри: ми платитимемо ринкову ціну за переробку. Але для нас це вигідна угода і надійніша угода", - сказав він.

Голова правління, контракт з яким за рішенням акціонерів закінчується 30 квітня, нагадав, що компанія не може експортувати нафту і зобов'язана продавати її на державних аукціонах. При цьому єдиний гравець на ринку, який може переробляти ресурс, - НПЗ "Укртатнафта" купує нафту держкомпанії з негарантованою регулярністю.

Крім того, отримані з нафти "Укрнафти" нафтопродукти реалізовувалися її автозаправним станціям (АЗС) з комісійними НПЗ, пояснив М.Роллінс.

За його словами, перехід на толінгові відносини дасть змогу компанії забезпечити стабільний фінансовий потік.

"Із новою моделлю ми не залежатимемо від того, хочуть вони купувати у нас нафту чи ні. Ми повністю контролюємо фінансовий потік на всіх етапах, він не порушуватиметься щоразу, коли зриваються аукціони. Ми самі вирішуємо, скільки хочемо переробляти. Після переробки ми забираємо всі нафтопродукти і продаємо їх через наші АЗС", - уточнив він.

Як повідомлялося, "Укрнафта" в 2018 році збільшила видобуток нафти і газового конденсату на 5% (на 0,069 млн тонн) порівняно з 2017 роком - до 1,448 млн тонн. Видобуток газу скоротився на 2,3% (на 0,026 млн куб. м) - до 1,082 млрд куб. м, виробництво скрапленого газу - на 5,2% (на 6 тис. тонн), до 110 тис. тонн.

Компанія за підсумками 2018 року отримала 6 млрд 628,148 млн грн чистого прибутку проти 101,771 млн грн аналогічного показника за 2017 рік.

"Укрнафта" є найбільшою нафтовидобувною компанією країни. НАК "Нафтогаз України" належить 50%+1 акція "Укрнафти", групі компаній, пов'язаних із колишніми акціонерами ПриватБанку, - близько 42% акцій.

Як повідомлялося, акціонери "Укрнафти" 30 березня на зборах акціонерів проголосували за дострокове припинення з 30 квітня 2019 року повноважень голови правління М.Роллінса та обрання виконувачем цих обов'язків Олега Геза, а також оновили наглядову раду з включенням до неї незалежних членів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА