19:33 24.05.2019

РФ прокачає з території Білорусі близько 1 млн т "брудної" нафти, з території Польщі - в 4 рази менше

3 хв читати
РФ прокачає з території Білорусі близько 1 млн т "брудної" нафти, з території Польщі - в 4 рази менше

Росія і Білорусь затвердили дорожню карту з витіснення некондиційної нафти з нафтопроводу "Дружба" в реверсному режимі на територію РФ, повідомив журналістам російський віце-прем'єр Дмитро Козак.

"Затверджено дорожню карту з витіснення з трубопроводу "Дружба" некондиційної нафти на територію РФ. Відповідні ємності підготовлені, є розуміння, куди ми її витиснемо, технологічна карта вчора ввечері остаточно узгоджена, ми вирішуємо цю проблему. Це реверсом назад, по тих же трубах, тільки на територію РФ. З території Білорусі до кордону з Польщею. Тут ми будемо її доводити до стандартних умов. Будемо з нею працювати, є механізми очищення цієї нафти", - сказав він.

"Це будуть резервуарні ємності, в яких можна розмістити такий обсяг. Є розуміння де, куди. Але по пам'яті точні адреси не назву", - додав віце-прем'єр.

За його словами, РФ прокачає з території Білорусі близько 1 млн тонн "брудної" нафти, з території Польщі - в 4 рази менше.

"З території України немає необхідності, там вже досягнуто всіх домовленостей, яким чином ми її там будемо зберігати", - уточнив Козак. "Але до кордону з Польщею ми, згідно із затвердженою дорожньою картою, очистимо трубу до 10 червня", - підкреслив він.

Окрім того Козак повідомив, що 3 червня Росія і Польща проведуть черговий раунд переговорів щодо "брудної" нафти. Розбіжності з Польщею, зокрема, пов'язані з оцінкою обсягів некондиційної нафти на її території, уточнив віце-прем'єр.

"Там є спірні питання, вони пов'язані з технологією зберігання цієї нафти, у нас є розбіжності за обсягом цієї нафти, тому що (зафіксовано - ІФ) надходження в трубопровід одного обсягу некондиційної нафти, а сьогодні нам пред'являється в кілька разів більше, оскільки вона вже була розбавлена за цей період кондиційною нафтою, самостійно, без нашого відома. Тому є відповідна дискусія", - пояснив Козак. "У таких випадках природно і зрозуміло, що ми будемо продовжувати (переговори - ІФ). Головне зрозуміло, що у нас є коридор у часі, до 10 червня ми в будь-якому випадку повинні зайнятися тією роботою, яку намітили з білоруською стороною. І до 10 червня, я впевнений, що ми домовимось з польськими партнерами, що робити з тією нафтою - її значно менше, ніж той обсяг, який знаходиться на території Білорусі", - продовжив він.

Віце-прем'єр зазначив, що з території Білорусі виведений такий обсяг нафти, який дозволить постачати кондиційну нафту на Мозирський НПЗ. "Труба очищена, потужності сьогодні вистачає", - сказав Козак.

У кінці квітня концерн "Белнефтехим" повідомив про постачання некондиційної нафти з РФ нафтопроводом "Дружба". Транзит нафти в Європу був припинений. Міненерго Росії підтвердило факт забруднення російської нафти діхлоретаном - токсичною речовиною, використовуваною як розчинник жирів і парафінів, який володіє сильними корозійними властивостями. Наразі робота експортного спрямування поступово нормалізується.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У ВР зареєстровано законопроєкт про прив'язку акцизного податку на тютюнові вироби до євро

Голова польської LPP відкинув звинувачення про прихований бізнес із РФ

Генпрокурор: Зафіксовано понад 800 спроб кібератак РФ на державні установи й сервіси України

УЗ запускає поїзд Чернівці - Чоп - Ужгород для стикування з маршрутом Прага - Чоп чеського RegioJet

НБУ в понеділок знизив курс гривні на 19 коп. - до нового мінімуму

ДТЕК за тиждень відновив електропостачання для 40 тис. абонентів у Донецькій, Дніпропетровській та Одеській областях

Тарифи на зберігання газу в ПСГ України залишаться незмінними до 1 квітня 2025 р. - "Нафтогаз"

Німеччина готує довгостроковий контракт на СПГ з ОАЕ

Рахункова палата: війна, пожежі та вирубка дерев завдали Україні збитків майже на 23 млрд грн

"Метінвест" завершив 2023 рік зі збитком $194 млн, виручку скоротив на 11%

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА