16:09 27.05.2019

Дефолт може стати каталізатором економічного зростання в Україні - Український інститут майбутнього

2 хв читати

Оголошення Україною дефолту може сприяти подальшому економічному зростанню, вважає виконавчий директор Українського інституту майбутнього Віктор Андрусів.

"Коли відбувається дефолт, єдиний спосіб вижити - це провести реформи. Це серйозна криза, однак насамперед не економічна, а політична та соціальна. З більшістю країн, які пережили дефолт, нічого поганого не сталося. Навпаки, за кілька років вони почали зростати і надолужувати втрачені можливості", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи заяву бізнесмена Ігоря Коломойського про те, що Україна має наслідувати приклад Греції та Аргентини й оголосити дефолт.

При цьому, уточнив Андрусів, Україні варто всіма можливими шляхами намагатися уникнути дефолту. Однак шанси, що це все-таки вдасться, скоротилися через оголошення дострокових виборів, вважає він.

"Дефолт - це крайня ситуація, що визначає нездатність влади провести реформи, які дозволили б її уникнути. Україна, безумовно, може уникнути дефолту. Однак шанси такого сценарію значно зменшилися через оголошення дострокових виборів. Як наслідок, цього року з великою часткою ймовірності не отримаємо міжнародної допомоги. Кінець року буде для нас дуже складним. Тому ситуація може стати сама по собі дефолтною", - пояснив виконавчий директор Українського інституту майбутнього.

На думку Андрусіва, у такому разі оптимальним варіантом для виходу з ситуації буде "керований дефолт".

"Для нас важливо уникнути ситуації неконтрольованого дефолту. А керований дефолт означає, що ми з нашими партнерами - як МВФ, СБ та іншими - узгоджуємо, що є деяка кризова ситуація, за якої ми не можемо виплачувати борги. І вони йдуть нам назустріч - дозволяють тимчасово не виплачувати їх. Це означатиме дефолт, але його не буде оголошено. Це означає, ми через деякий час повернемося до того, щоб їх виплачувати", - сказав Андрусів.

"Дефолт змусить владу провести ті реформи, які відтягалися роками", - наголосив він, уточнивши при цьому, що йдеться насамперед про відкриття ринку землі, а також про ефективне управління державною власністю.

Водночас в Українському інституті майбутнього оцінюють шанси України приєднатися до дефолтної ситуації як "значні".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА