13:27 28.05.2019

Перенесення енергореформи неприпустиме через небезпеку її скасування як такої - ВЕА

2 хв читати
Перенесення енергореформи неприпустиме через небезпеку її скасування як такої - ВЕА

Перенесення запуску нової моделі оптового ринку е/е означатиме повну й категоричну відмову від реформи енергоринку, вважають у Всеукраїнській енергетичній асамблеї (ВЕА).

"Перенесення дати впровадження другого етапу (на першому етапі, з 1 січня 2019 року, був лібералізований роздрібний ринок е/е - ІФ) неприпустиме у зв'язку з тим, що, по-перше, відкладена реформа нівелює саму ідею реформи, по-друге, перенесення на три місяці (до 1 жовтня), ставить під загрозу надійне проходження осінньо-зимового максимуму 2019-2020 рр. Багаторічний досвід нам підказує, що перед кожним осінньо-зимовим максимумом у країни з'являється багато різних складнощів, які необхідно врегулювати", - йдеться у відкритому зверненні ВЕА до уряду, парламенту та президента України за підписом її голови, екс-міністра палива та енергетики Івана Плачкова.

Після лібералізації оптового ринку України слід зосередитися на швидкій інтеграції української енергосистеми в європейську (ENTSO-E), що дасть змогу, насамперед, наростити експортний потенціал і збалансувати тарифну політику за рахунок можливого імпорту, вважають у ВЕА. На думку експертів, це завдання можливо виконати лише в умовах повноцінного конкурентного ринку е/е.

Як повідомлялося, на 1 липня 2019 року в Україні заплановано запуск нового оптового ринку електричної енергії, проте учасники ринку відзначають неготовність деяких сегментів нової моделі до роботи з запланованої дати. У зв’язку з цим у парламенті минулого тижня було зареєстровано кілька законопроектів, які передбачають перенесення запуску ринку. Про необхідність відстрочки заявляють і деякі міжнародні організації, зокрема Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), представництво Європейського Союзу та представництво Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) в Україні.

Народні депутати Олександр Домбровський і Лев Підлісецький 22 травня 2019 року зареєстрували законопроект №10318 про перенесення запуску нового оптового ринку е/е на три місяці - з 1 липня на 1 жовтня поточного року. Проект пропонує внести до перехідних положень закону "Про ринок е/е" і перенести дату запуску нових сегментів оптового ринку е/е на 1 жовтня.

Народні депутати Олексій Рябчин і Юрій Чижмар 23 травня зареєстрували законопроект про перенесення запуску енергоринку на 9 місяців.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА