19:50 30.05.2019

Фонд енергоефективності планує в 2019 році обробити щонайменше 300 заявок

4 хв читати

Фонд енергоефективності в 2019 році, в перший рік своєї роботи, має намір обробити не менше ніж 300 заявок на фінансування, а згодом вийти на рівень близько 3000 заявок на рік, повідомив віце-прем'єр - міністр регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

"Ми розуміємо, що рік буде тестовим, тому мінімальна планка, поставлена фондом, - 300 заявок. Ми вибудовуємо таку співпрацю, щоб фонд міг обробляти близько 3000 заявок на рік", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Зубко зазначив, що наразі розроблено два типові проекти енергомодернізації: "легкий" і "комплексний". У рамках першого встановлюють лічильник ІТП (індивідуальний тепловий пункт - ІФ) і регулятори на стійки.

"Ці заходи можуть коштувати, наприклад, понад 1 млн грн, але дають 30-35% зменшення споживання і можливість управляти ним", - зазначив віце-прем'єр.

За його словами, вартість пакета "комплексний" становить близько 5-6 млн грн (може бути і 10 млн) на будинок, оскільки він передбачає модернізацію стін і утеплення.

"Але це вже повна модернізація, яка впливає не лише на зменшення споживання на 60-65%, а й на якість життя... зокрема, можливість отримувати якісну температуру та послуги зсередини. Це також провадить до збільшення вартості житла до 20-25%", - наголосив Зубко.

Він зазначив, що ці проекти можна реалізовувати поетапно: спочатку "легкий", потім - "комплексний".

"Зараз ми подивимося, як піде імплементація "легкого" і "комплексного" пакетів, наскільки ринок до цього готовий. Просто нині на ринку немає достатньої кількості компаній, які можуть впроваджувати комплексні рішення", - сказав Зубко.

Він уточнив, що немає достатньої кількості енергоаудиторів або компаній, які можуть гарантувати якість будівельних матеріалів.

Водночас віце-прем'єр повідомив, що Україна отримала перших сертифікованих енергоаудиторів, яких готують або перевіряють 43 виші. За його даними, вже близько 600 людей отримали сертифікат, і вже 145 будівель пройшли першу сертифікацію, зокрема перші 44 житлові будинки та 27 об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) отримали енергетичний сертифікат, який показує, в якому стані будинок, скільки він споживає, і що треба зробити.

Зубко нагадав, що Фонд енергоефективності разом із донорами нині тестує всі процедури і процеси з 15 пілотними ОСББ: сім будинків йдуть на комплексну модернізацію, а вісім - на легку.

"Ми відібрали будинки з різних районів, різної поверховості: дво-, три-, п'ятиповерхівки тощо. Різна кількість субсидіантів, різна кількість під'їздів - щоб подивитися, як це працює", - пояснив віце-прем'єр.

За його словами, відбулося перше навчання з головами ОСББ, і нині вони завершили енергоаудит та подають заявки на тестування у рамках процедур фонду.

"Ці проекти отримають більше грантової допомоги на початку, оскільки отримають повну компенсацію на енергоаудит та проектну документацію", - уточнив Зубко.

Він розраховує, що до кінця поточного року за 15 пілотними проектами вже буде результат.

"Ці проекти для нас важливі, тому що на досвіді їх реалізації ми хочемо подивитися на аудит, підготовку документації, впровадження, імплементацію та верифікацію", - наголосив віце-прем'єр.

Як повідомлялося, Фонд енергоефективності відібрав перші 15 ОСББ, які отримають гранти для реалізації енергоефективних заходів.

На початку лютого Координаційна рада донорів Фонду енергоефективності та Мультидонорський трастовий фонд, створений для підтримки реформи енергоефективності в Україні, затвердили грантову політику Фонду енергоефективності.

Для перших 300 проектів рекомендований розмір гранту становитиме: для пакета А ("легкий") - 40%, для пакета Б ("комплексний") - 50%, а також додатково "плюс" 20% для ОСББ, в яких проживає більше ніж 50% субсидіантів.

Гранти виплачуватимуть у рівних частинах із Фонду енергоефективності та Мультидонорського трастового фонду. Виділені кошти покриватимуть енергоаудит, проектну документацію, матеріали, обладнання і вартість робіт у відсотках відповідно до грантової політики.

У квітні-2018 ЄС, Німеччина та Міжнародна фінансова корпорація (IFC) підписали угоду про співфінансування Фонду енергоефективності, створення Мультидонорського фонду, і в червні Україна отримала перший транш розміром EUR50 млн.

У грудні-2018 Європейський Союз надав другий транш на підтримку Фонду енергоефективності розміром EUR54 млн.

У держбюджеті України на 2019 рік передбачено 1,6 млрд грн на підтримку Фонду енергоефективності.


Повністю інтерв'ю із Зубком читайте на сайті агентства interfax.com.ua

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА