11:52 31.05.2019

Коломойський знову намагається заблокувати позов НБУ в Швейцарії за допомогою українських судів - НБУ

2 хв читати
Коломойський знову намагається заблокувати позов НБУ в Швейцарії за допомогою українських судів - НБУ

Господарський суд Києва 31 травня 2019 року розглядатиме справу за позовом бізнесмена Ігоря Коломойського до Національного банку України (НБУ) і ПриватБанку про визнання недійсними п'яти кредитних договорів рефінансування і п'яти договорів особистого поручительства Коломойського за цими кредитними договорами, повідомляється на сайті НБУ.

"Національний банк України звертає увагу: такий позов та зазначені позовні вимоги – це спроба Коломойського зупинити, а в подальшому й унеможливити розгляд ініційованих НБУ справ у Швейцарії, що свідчить про небажання Коломойського виконувати взяті на себе зобов’язання за договорами поруки", - наголошується в повідомленні.

У грудні 2018 року НБУ звернувся до Першої інстанції Суду Республіки та Кантона Женеви за місцем проживання Коломойського з метою стягнення заборгованості як із фінансового поручителя перед НБУ.

У 2016 році Коломойський, який на той момент був співвласником істотної частки ПриватБанку, уклав з Національним банком договори поруки та з власної волі особисто зобов'язався виконати вимоги Нацбанку з повернення кредитів рефінансування отриманих ПриватБанком за період 2008-2014 рр. Як фактично, так і юридично Коломойський залишається боржником перед НБУ за зазначеними кредитами ПриватБанку, заборгованість за якими на сьогодні становить 9,2 млрд грн, ідеться в повідомленні.

Однак замість добросовісного виконання взятих на себе зобов’язань колишній акціонер ПриватБанку Коломойський вчиняє юридичні дії з метою блокування розгляду ініційованих НБУ судових процесів у Швейцарії та Україні про стягнення заборгованості.

Так, схожі позовні вимоги Коломойського задовольнив Печерський районний суд міста Києва 20 квітня 2019 року за наявної протилежної та однозначної судової практики Верховного Суду в таких правовідносинах.

Національний банк звертає увагу, що в разі визнання кредитних договорів та договорів поруки недійсними на порушення принципу естопель (широко застосовується у практиці Верховного Суду) Господарський суд м. Києва фактично встановить можливість Коломойському уникнути відповідальності за виконання взятих зобов’язань за договорами особистої поруки.

Це також ускладнить захист інтересів і НБУ, і держави в судових процесах в інших юрисдикціях щодо відшкодування збитків, завданих державі колишніми власниками ПриватБанку.

Естопель (англ. estoppel - відхилення, від estop - позбавляти права заперечення) - у міжнародному праві втрата права посилатися на підстави для визнання договору нечинним або припинення договору, виходу з нього, або призупинення його дії. Термін запозичений з англійського права, де він означає категоричне заперечення такої поведінки сторони в процесі, якою вона перекреслює те, що попередньо визнала.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА