12:50 31.05.2019

Колишні й нинішні українські акціонери ІСД судяться між собою в Лондоні

2 хв читати
Колишні й нинішні українські акціонери ІСД судяться між собою в Лондоні

Народний депутат України, голова ради директорів "ІСД" Сергій Тарута, генеральний директор ІСД Олег Мкртчан, екс-акціонер корпорації Віталій Гайдук і його дружина Олена разом з афілійованими компаніями судяться у Високому суді Англії та Уельсу.

Згідно з судовими документами від лютого 2019 року, оприлюдненими ресурсом BAILII (British and Irish Legal Information Institute), позивачем є компанія Avonwick Holdings Limited дружни Гайдука Олени, яка пред'явила претензії до Мкртчана й Тарути та пов'язаних із ними компаній.

Третьою стороною в суді є Віталій і Олена Гайдуки, а також компанії Prandicle Limited екс-першого віце-прем'єра Олега Дубини, Roselink Limited Олени Гайдук і ще 16 компаній.

Предметом спору є кошти, отримані сторонами під час продажу акцій ІСД. На думку Гайдука, в результаті операції з продажу його 33% частки в ІСД йому було недоплачено понад $1 млрд.

У матеріалах зазначається, що в зустрічних претензіях Тарути він оскаржує продаж Гайдуком Дубині 24,5% акцій у компанії "Нові інжинірингові технології", що володіє готелем Hyatt у Києві, проте це є предметом окремого розгляду.

Суддя зазначив, що сторони мають бути готові до судових слухань у жовтні 2019 року, як на тому наполягав Тарута, тоді як Гайдук просив відкласти його на червень-липень 2020 року, і Мкртчан був згодний на таке й навіть пізніше (до січня-лютого 2021 року) перенесення термінів.

У свою чергу бізнес-ресурс Liga.net провів дослідження ситуації, згідно з яким у Лондоні є три судові спори між екс-партнерами по ІСД: Гайдук, який отримав $950 млн, вимагає ще $1 млрд, тоді як Тарута в перехресних позовах до Гайдука і Мкртчана - половину акцій у Hyatt і Українській гірничо-металургійній компанії (УГМК), які він, на відміну від Мкртчана, не отримав.

Тарута повідомив Liga.net, що за 50% + 2 акції ІСД було отримано від російського інвестора $2,7 млрд "у вигляді довгострокового кредиту і для цілей викупу у Віталія Гайдука його міноритарної частки, і для подальшого реінвестування в ІСД з метою стабілізації фінансового становища й подальшого розвитку компанії".

За даними видання, перший позов від Гайдука подано в серпні 2016-го, але суд іще не розпочав розгляд справи по суті. Причина останньої відстрочки - арешт Мкртчана: з лютого 2018-го співвласник ІСД сидить у московському СІЗО за підозрою в розкраданні понад 1 млрд рос. рублів (близько $15 млн) млн з кредиту, наданого Зовнішекономбанком підприємствам ІСД.

Корпорація "ІСД" заснована в 1995 році. Є інтегрованою холдинговою компанією, що володіє пакетами акцій підприємств гірничо-металургійного комплексу. До складу корпорації входять Алчевський меткомбінат на НКТ, а також ДМК, меткомбінат ISD-Dunaferr і ISD-Huta Czestochowa.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА