20:47 31.05.2019

Секретар РНБО допускає запуск ринку електроенергії з 1 липня

3 хв читати
Секретар РНБО допускає запуск ринку електроенергії з 1 липня

Сценарій запуску нового ринку електроенергії з 1 липня, як це передбачає чинне сьогодні законодавство, можливий, і тому до нього також потрібно готуватися, вважає секретар Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) Олександр Данилюк.

За підсумками наради в РНБО в п'ятницю він відзначив журналістам, що за такого сценарію всі відповідальні структури зобов'язані "щодоби працювати", щоб знизити його можливий негативний вплив на економіку країни.

Данилюк повідомив, що голову РНБО і президента України Володимира Зеленського на нараді збентежили кардинально протилежні думки суб'єктів ринку е/е з цього питання, тому глава держави відвів два тижні на формування єдиної позиції щодо доцільності перенесення наміченого на 1 липня запуску нової моделі ринку е/е і розгляд її на РНБО.

За словами Данилюка, Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), говорить про готовність управляти ситуацією за роботи ринку е/е за новими правилами, тоді як учасники ринку і парламентарії стверджують зворотне.

Секретар РНБО повідомив, що провідну роль у формуванні єдиної позиції має відігравати Кабінет Міністрів.

За його словами, багато що залежить також від здатності й готовності парламенту ухвалити закон про перенесення ринку, без якого реформу відкласти неможливо. Він додав, що існує також невизначеність у питанні терміну перенесення - на три, дев'ять місяців або на рік.

"Якщо в результаті аналізу ми зараз вийдемо на те, що закон ("Про ринок е/е") потрібно все-таки відкласти, то має бути зустріч із депутатами Верховної Ради. Якщо наслідки (запуску ринку з 1 липня - ІФ) будуть надзвичайно критичними, це (ухвалення закону про перенесення запуску ринку е/е - ІФ) має стати пріоритетом №1", - наголосив Данилюк.

Як повідомлялося, на 1 липня 2019 року в Україні заплановано запуск нової моделі ринку е/е. Єдиний покупець і продавець е/е - ДП "Енергоринок" - ліквідується. Вводяться двосторонні договори між виробниками та постачальниками/споживачами, біржі - ринок "на добу вперед" і внутрішньодобовий ринок, а також балансувальний ринок, на якому розраховуватиметься вартість небалансів (різниці між прогнозним і фактичним споживанням).

Народні депутати Олександр Домбровський (голова профільного комітету ВР) і Лев Підлісецький 22 травня 2019 року зареєстрували законопроект №10318 про перенесення запуску нового оптового ринку е/е на три місяці - з 1 липня на 1 жовтня поточного року. Проект пропонує внести зміни до перехідних положень закону "Про ринок електричної енергії" і перенести дату запуску нових сегментів оптового ринку е/е на 1 жовтня.

Народні депутати Олексій Рябчин і Юрій Чижмарь 23 травня зареєстрували законопроект про перенесення запуску енергоринку на дев’ять місяців.

Комітет Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки на засіданнях 28 травня і 30 травня через відсутність кворуму не зміг розглянути законопроекти про перенесення запуску нового ринку е/е на три місяці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Власники євробондів України створили спецкомітет для переговорів щодо боргу

"Інтергал-Буд" бере на себе воєнні ризики і гарантує добудову

Україна відчуває стратегічну потребу вирощувати бавовну - Мінагрополітики

Українські сировари програють внутрішній ринок імпортній продукції і не можуть наростити експорт - аналітики

Приєднання України до ЄС спричинить реформування Єдиної сільгоспполітики - аграрний міністр Польщі

Через негоду знеструмлена шахта на Донеччині та відключали 145 тис. споживачів у Дніпропетровській області - Міненерго

"Нафтогаз" за три місяці виплатив 18,2 млрд грн податків

Уряд схвалив концепцію держпрограми про використання ШІ в пріоритетних галузях економіки

Єврокомісія схвалила запропонований Києвом план, необхідний для початку фінансування ЄС чотирирічного Ukraine Facility у розмірі EURO50 млрд

Кабмін продовжив спецзобов'язання на ринку газу до 31 серпня 2024 р.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА