14:32 06.06.2019

НБУ зберіг облікову ставку 17,5%, вказав на ризики погіршення прогнозу інфляції

2 хв читати
НБУ зберіг облікову ставку 17,5%, вказав на ризики погіршення прогнозу інфляції

Правління Національного банку України вирішило зберегти облікову ставку на рівні 17,5% річних.

"Це необхідно для убезпечення від інфляційних ризиків, які посилилися з моменту ухвалення попереднього рішення у квітні (про зниження ставки з 18%) і досягнення мети 5% наступного року", - йдеться в повідомленні НБУ на його сайті в четвер.

Згідно з ним прискорення інфляції у квітні до 8,8% у річному вимірі, що вище за прогноз Національного банку України, та збереження цієї динамки в липні обумовлено, насамперед, тимчасовими факторами.

"Фундаментальний інфляційний тиск і надалі поступово знижувався. Про це свідчить уповільнення базової інфляції відповідно до прогнозу НБУ з початку року. Також поволі покращувалися інфляційні очікування", - йдеться в релізі.

Водночас центробанк відзначає продовження стрімкого розширення внутрішнього попиту. "Правління зазначило, що розширення внутрішнього попиту може стримувати ослаблення фундаментального інфляційного тиску", - наголошується в повідомленні. Регулятор уточнює, що останнім часом високими темпами зростали заробітні плати, роздрібний товарообіг, будівництво та промисловість.

"Також упродовж останніх тижнів посилилася волатильність на фінансових ринках", - зазначається в релізі. Нацбанк вважає, що така волатильність пов'язана з поширенням в інформаційному просторі спекуляцій на тему зовнішнього державного боргу, відкладанням обговорення подальшої фінансової підтримки з боку Міжнародного валютного фонду до формування нового уряду й подальшим посиленням загроз для фінансової стабільності через судові процеси.

На думку центробанку, вагомими залишаються й інші ризики - і зовнішні, і внутрішні, на які НБУ звертав увагу під час попереднього рішення щодо монетарної політики, зокрема, в країні зберігається невизначеність, яку традиційно зумовлює період виборів.

Як зазначено в релізі, серед зовнішніх ризиків не втратили актуальності рецесія світової економіки та зниження цін на сировинних ринках, збереження геополітичного напруження, зокрема через торговельні конфлікти, невизначеність щодо обсягів транзиту газу через Україну з 2020 року, воєнний конфлікт і нові торговельні обмеження з боку Росії.

"Правління Національного банку, як і раніше, припускає, що цикл пом’якшення монетарної політики може продовжитися за умови послаблення інфляційних ризиків та стійкого покращення інфляційних очікувань", - наголошується в повідомленні.

НБУ зазначає, що можливий вплив на майбутню цінову динаміку з боку стійкого зростання споживчого попиту, посилення волатильності на фінансових ринках та інших факторів, а також необхідні для їх нівелювання заходи монетарної політики буде враховано в оновленому макроекономічному прогнозі НБУ, який буде опубліковано 25 липня 2019 року.

Наступне засідання правління НБУ з питань монетарної політики відбудеться 18 липня 2019 року відповідно до затвердженого графіка.

Як повідомлялося, НБУ з 26 квітня 2019 року знизив облікову ставку до 17,5% з 18%.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА