19:03 14.06.2019

Розміщення Україною єврооблігацій на EUR1 млрд суттєво не позначиться на курсі гривні, дасть позитивний сигнал інвесторам

2 хв читати
Розміщення Україною єврооблігацій на EUR1 млрд суттєво не позначиться на курсі гривні, дасть позитивний сигнал інвесторам

Розміщення Україною семирічних єврооблігацій на EUR1 млрд під 6,75% річних суттєво не позначиться на курсі гривні, дасть позитивний сигнал для інвесторів, вважають банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

"Відображення на курсі гривні в короткостроковому і довгостроковому періоді ми навряд чи відчуємо. EUR1 млрд це навіть для української економіки не дуже багато. Це розміщення швидше є певним сигналом для інвесторів, відкриттям альтернативного шлюзу, хоч і не дуже дешевим, зате без додаткових умов", - сказав директор казначейства банку "Кредит Дніпро" Олег Курінний.

За його оцінкою, розміщення єврооблігацій під 6,75% річних можна вважати успіхом: "Початкова ставка під час road show була 7,12%, на тлі поточного попиту знизилася до 6,75%. Безумовний успіх Мінфіну в політичних та економічних умовах", - сказав він.

Голова правління Айбокс Банку Галина Хейло також вважає, що розміщення єврооблігацій є позитивним сигналом для інвесторів: "Ставка, безумовно, дуже висока, але позитивним є сам факт розміщення, це позитивний сигнал для інших інвесторів".

За її оцінкою, вибір Мінфіном євро як валюти нового випуску єврооблігацій дасть можливість Україні диверсифікувати портфель євробондів. "Україна зберігає курс на вступ до Європейського Союзу, тому відновлення після 15-річної перерви випусків єврооблігацій в євро - цілком логічний крок", - додала Хейло.

Головний економіст Альфа-Банку Україна Олексій Блінов зазначив, що надходження від останнього розміщення єврооблігацій перекривають більше ніж половину недостатніх валютних ресурсів із рефінансування державного боргу у другому півріччі 2019 року, що дасть змогу країні пройти піковий період платежів за зовнішніми боргами у вересні 2019 року ($1,9 млрд, включаючи $1,6 млрд платежів за прямим державним боргом). "Отже, Україна зняла побоювання з приводу погашення та обслуговування валютних боргів у 2019 році та забезпечила себе ресурсом до відновлення практичних переговорів із Міжнародним валютним фондом після формування нового уряду", - зазначив експерт.

Щодо вибору валюти розміщення єврооблігацій Блінов зазначив, що курс України на поглиблення торговельно-економічної співпраці з ЄС і поглиблення інтегрованості зі структурами ЄС дає підстави очікувати збереження, а також можливе збільшення фінансової підтримки і технічної допомоги з боку ЄС. "Відповідно, перспектива таких надходжень у майбутньому хеджує валютний ризик зобов'язань щодо пари долар-євро", - додав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА