11:14 11.07.2019

"Укрпошта" знову пригрозила припинити доставку пенсій з 2020 року

3 хв читати
"Укрпошта" знову пригрозила припинити доставку пенсій з 2020 року

 "Укрпошта" заявила, що здійснюватиме доставку пенсій з 1 січня 2020 року, але за умови надання економічно обґрунтованого або ринкового тарифу з боку уряду та Пенсійного фонду України.

Про це йдеться у відкритому листі генерального директора "Укрпошти" Ігоря Смілянського до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, міністра соціальної політики Андрія Реви, віце-прем'єр-міністра Павла Розенка і голови правління Пенсійного фонду Євгена Капінуса.

"В "Укрпошти", як і у країни, сьогодні є вибір - стати однією з найуспішніших компаній України і об'єктом інвестицій міжнародних гравців чи зникнути, перетворившись на совковий "соцзабез". Ми доклали багато зусиль, щоб отримати шанс на зміни, і більше не хочемо його втрачати, стаючи заручниками політики і порожніх обіцянок, ставлячи під загрозу майбутнє другого за розміром роботодавця України. Тому я заздалегідь попереджаю вас, Мінсоцполітики та Пенсійний фонд, що з 1 січня 2020 року "Укрпошта" не доставлятиме пенсії за нинішнім збитковим тарифом", - йдеться у відкритому листі.

Керівник "Укрпошти" також заявив, що в уряду є час до 1 вересня для вибору одного з двох шляхів вирішення питання про перегляд тарифу з доставки пенсій.

"Перший - прийняти новий тариф на доставку пенсій, який було затверджено Міністерством інфраструктури та Міністерством економічного розвитку і торгівлі ще в листопаді 2017 року. Але він торпедується Міністерством соціальної політики. Другий шлях - винести послугу з доставки пенсій на відкритий тендер, щоб ринок визначив її вартість", - пропонують в "Укрпошті".

За словами Смілянського, протягом трьох останніх років "Укрпошта" активно оновлювала свої активи і досягла домовленостей з міжнародними та приватними фінансовими інститутами, які готові інвестувати в розвиток компанії. Але це неможливо без перегляду тарифу на доставку пенсії, який залишається незмінним з 2004 року, незважаючи на зростання заробітних плат, цін на паливо та інші його складові.

"Це має бути на ринкових умовах, визначених на відкритому тендері, а не з регульованим тарифом або виписаною під один банк постановою, як це було з переселенцями Донбасу. Не можна порушувати права людини, змушуючи, особливо літніх людей або людей з обмеженими можливостями, отримувати виплати тільки в одній банківській установі, до якої ще треба їхати 30-50 км. Тоді мова йшла про 200 тис. осіб, нині - вже про мільйони найменш захищених громадян", - зазначає Смілянський.

Він нагадав, що рівно рік тому після гучних заяв про закриття відділень і звільнення листонош, а також після особистого втручання п'ятого президента України Петра Порошенка "Укрпошта" отримала від Пенсійного фонду 500 млн грн на покриття збитковості тарифу. Але ці кошти покрили витрати лише на півроку.

"Ми б хотіли уникнути ультиматумів наприкінці року, тому озвучуємо проблему завчасно, щоб Кабмін мав час на затвердження тарифу або всі сторони встигли підготуватися до відкритого тендеру", - наголосив Смілянський.

Як повідомлялося, наприкінці грудня 2018 року "Укрпошта" в усіх областях України успішно провела переговори і підписала відповідні протоколи з регіональними управліннями Пенсійного фонду про доставку і виплату пенсій у 2019 році.

Раніше п'ятий президент України Петро Порошенко доручив міністру інфраструктури Володимиру Омеляну і першому заступнику глави Адміністрації президента Віталію Ковальчуку проконтролювати питання доставки пенсій, збереження поштових відділень і забезпечення зарплат листонош.

"Укрпошта" надає послуги на 100% території України, маючи 11 тис. відділень і понад 30 тис. листонош. Місяць тому компанію відзначило Міжнародне поштове співтовариство як кращу пошту світу в двох номінаціях.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА