13:15 22.07.2019

"ArcelorMittal Кривий Ріг" заявляє про вилучення Службою безпеки під час обшуку МНЛЗ №3

3 хв читати
"ArcelorMittal Кривий Ріг" заявляє про вилучення Службою безпеки під час обшуку МНЛЗ №3

"ArcelorMittal Кривий Ріг" повідомляє про те, що в результаті обшуку з боку слідчого відділу управління Служби безпеки України (СБУ) в Дніпропетровській області 20 липня було вилучено машину безперервного литва заготовок (МНЛЗ) №3 та окремі елементи обладнання.

"Тож АМКР не має змоги продовжувати будівництво, модернізацію, планувати виробництво продукції та укладати контракти на постачання заготовки клієнтам. Проект заморожено", - йдеться в повідомленні підприємства, розміщеному на його сайті в неділю.

Згідно з ним, наразі невідомо, скільки триватиме перевірка МНЛЗ-3 та документів з боку СБУ і як далі розвиватимуться події.

АМКР уточнює, що у зв'язку з великими габаритами об'єкта співробітники УСБУ ухвалили рішення залишити вилучене за місцем фактичного розташування без можливості опечатування.

Підприємство нагадує, що 20 липня на його територію було допущено 18 представників СБУ, фахівця Держслужби з надзвичайних ситуацій та Центральної інспекції з ядерної та радіаційної безпеки для здійснення обшуку МНЛЗ №3. Група перевіряльників зайшла на підприємство о 10:00 і покинула територію компанії о 3:00 21 липня.

АМКР зазначає, що комплекс нових МНЛЗ-2, 3 є одним із ключових інвестиційних проектів компанії, вартість якого становить близько $150 млн, і вилучення МНЛЗ-3 завдає підприємству прямих збитків.

У релізі уточнюється, що МНЛЗ №3 має шість кристалізаторів, у кожному з яких встановлено джерело іонізуючого випромінювання. АМКР стверджує, що все обладнання відповідає нормам ЄС та є аналогічним тому, яке використовують на європейських активах. За його даними, під час перевірки було здійснено вимірювання радіаційного поля на відстані 10 см від поверхні кришки кристалізатора, що становило 0,15 мк3 за годину, що відповідає нормі, проте на підставі підозр слідчих про дообладнання радіоактивних джерел у корпусі шести кристалізаторів машини було ухвалено рішення вилучити обладнання для подальшого дослідження.

Як повідомлялося, 17 липня стало відомо, що СБУ порушила кримінальну справу стосовно АМКР за статтею 441 Кримінального кодексу України - "екоцид". Цьому передувало те, що президент України Володимир Зеленський, уродженець Кривого Рогу, розкритикував підприємство за невиконання вчасно зобов'язання щодо поліпшення екологічної ситуації в регіоні та закликав надати адресну фінансову підтримку тим людям, які постраждали внаслідок шкідливих викидів в атмосферу.

У зв'язку з останніми подіями АМКР звернувся до президента України Володимира Зеленського та світової спільноти з проханням втрутитися в ситуацію та припинити безпрецедентний тиск на іноземного інвестора.

Раніше підприємство заявляло про плани цього року завершити низку масштабних інвестпроектів, один із них - будівництво комплексу безперервного розливання сталі. Гарячі випробування однієї з двох нових МБЛЗ вже відбуваються, компанія планує незабаром розпочати випробування і на дрібносортному стані №250-4, реконструкція якого обійдеться "ArcelorMittal Кривий Ріг" у $55 млн.

ArcelorMittal володіє в Україні найбільшим гірничо-металургійним комбінатом "ArcelorMittal Кривий Ріг" і низкою малих компаній, зокрема ПАТ "ArcelorMittal Берислав".

"ArcelorMittal Кривий Ріг" - найбільший виробник сталевого прокату в Україні. Спеціалізується на випуску довгомірного прокату, зокрема арматури та катанки.

Корпорація Mittal Steel придбала 93,02% акцій ВАТ "Криворіжсталь" на відкритому конкурсі 24 жовтня 2005 року за 24,2 млрд грн за стартової ціни 10 млрд грн, після чого меткомбінат було перейменовано в "Mittal Steel Кривий Ріг", пізніше - в "ArcelorMittal Кривий Ріг".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА