16:03 15.08.2019

До кінця року суттєвого зниження курсу гривні не очікується - банкіри

3 хв читати
До кінця року суттєвого зниження курсу гривні не очікується - банкіри

Терміни початку сезонної девальвації гривні можуть зміститися ближче до початку жовтня, вважають банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

"На сьогодні вже можна сказати, що терміни початку сезонного зростання курсу долара порушено: до середини серпня спостерігається стабільний девальваційний тренд долара, ринок завис на рівні трирічного мінімуму 25-25,20 грн/$1. У цьому році традиційний початок девальваційного тренду для гривні варто очікувати з невеликою затримкою - із початку жовтня", - сказав директор казначейства банку "Кредит Дніпро" Олег Курінний.

За його словами, головним чинником зміцнення курсу гривні став підвищений попит на гривневі ОВДП із боку нерезидентів.

"Восени, як правило, підвищується попит на енергоносії, крім того, очікується піковий обсяг погашення зовнішніх позик, що може вплинути на ослаблення гривні. Однак рекордний урожай зернових і гідний обсяг золотовалютних резервів дають змогу сподіватися, що девальвація, якщо і буде, то незначною", - додав експерт. За його оцінкою, за умови охорони політичної стабільності до кінця поточного року курс гривні залишиться в коридорі 25,5-26,5 грн/$1.

Заступник голови правління Першого інвестиційного банку Владислав Кравець вважає, що до кінця вересня, доки не буде сформовано новий склад уряду, курс гривні суттєво не зміниться.

"До кінця вересня, доки не буде сформовано новий склад уряду і більшість у ВР, доки не буде зрозуміла економічна програма нового уряду й доки не буде побудовано його взаємини з НБУ, курс гривні буде в бічному тренді", - сказав банкір.

Старший аналітик Райффайзен Банку Аваль Михайло Ребрик вважає, що традиційні осінні тренди в цьому році будуть згладжені. "У базовому сценарії ми очікуємо повернення курсу гривні в діапазон 25,5-26,5 грн/$1 із можливим ситуативним ослабленням до 27,5 грн/$1 до кінця поточного року", - сказав він, зазначивши при цьому, що девальваційні очікування можуть посилитися у разі зростання політичної турбулентності.

За словами Ребрика, стан платіжного балансу й обсяг золотовалютних резервів залишаються фундаментально сприятливими для збереження курсової стабільності. "Основними факторами сильної гривні є рекордний урожай зернових і відносно низькі світові ціни на енергоносії. Крім того, тренд на зниження ключових ставок у США та ЄС, ймовірно, підтримуватиме апетит інвесторів до ризику. Тому збереження політичної стабільності, формування технократичного уряду, інтенсифікація структурних реформ і відновлення співпраці з МВФ можуть послужити переорієнтації міжнародних капіталів в українські фінансові інструменти з більш турбулентних ринків країн, що розвиваються, наприклад, південноамериканських та азіатських", - сказав він.

Водночас, як зазначив Ребрик, перспективи попиту на гривневі ОВДП із боку нерезидентів, який раніше служив основним ревальваційним фактором, тепер не настільки очевидні, що підтверджується результатами останніх аукціонів. "План із внутрішніх запозичень за результатами семи місяців 2019 року було виконано з випередженням (76,5%), а тому можна очікувати деякого зниження обсягів пропозиції ОВДП на первинному ринку", - додав він.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Оприлюднено проєкт Національного плану з енергетики та клімату на період до 2030 р.

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА