20:16 28.08.2019

IIF поліпшив прогноз зростання ВВП України до близько 3,5% у 2019 році

2 хв читати
IIF поліпшив прогноз зростання ВВП України до близько 3,5% у 2019 році

Інститут міжнародних фінансів (Institute of International Finance, IIF) на тлі різкого зростання реального ВВП у другому кварталі 2019 року до 4,6% поліпшив свій прогноз зростання ВВП загалом за 2019 рік до близько 3,5% порівняно з раніше прогнозованими 2,8%.

"Ми очікуємо, що зростання ВВП за підсумками 2019 року становитиме близько 3,5%, достатнє для початку виплат за ВВП-варантами, випущеними для реструктуризації боргу в 2015 році", - зазначили аналітики IIF у звіті.

На їхню думку, навіть у разі відсутності зростання ВВП у другій половині 2019 року за підсумками року він становитиме 3%.

Зростання ВВП аналітики IIF пояснюють сильним внутрішнім попитом, підтримуваним поліпшенням споживчих настроїв і збільшенням обсягів грошових переказів до країни, а також переорієнтацією експорту з України на ринки Європи.

Серед інших причин позитивної динаміки економіки вони назвали сприятливі зовнішні фінансові умови, завдяки яким Національний банк України (НБУ) послабив грошово-кредитну політику, знизивши облікову ставку до 17%. На їхню думку, реальна облікова ставка, з поправкою на інфляцію та інші ризики, становить близько 5,0% - найвищий показник серед основних ринків, що розвиваються.

Аналітики зазначили, що збільшення вкладень нерезидентів в ОВДП з 6,3 млрд грн у січні до 87,3 млрд грн, або 18,9% від усього обсягу їх в обігу (не враховуючи портфель Нацбанку) зумовило зміцнення гривні та викликало занепокоєння щодо зниження конкурентоспроможності українського експорту, особливо з урахуванням цілком можливого погіршення умов зовнішньої торгівлі.

У IIF вважають, що надалі випуск ОВДП скорочуватиметься, а умови за ними стануть менш привабливими для інвесторів, що призведе до скорочення зростання таких портфельних інвестицій.

Ризиком, до якого схильна Україна, аналітики вважають зміни настроїв на ринках. На їхню думку, позитивним сигналом має стати нова програма МВФ, у якій зацікавлені обидві сторони, за умови її узгодження в найкоротші терміни, тоді як її затримка може призвести до відтоку капіталу.

Аналітики IIF відзначили готовність України до пікових виплат за боргом у вересні (близько $2 млрд, з яких понад $0,5 млрд припадають на виплати МВФ) завдяки поліпшенню зовнішнього фінансування.

Експерти вважають, що в найближчому майбутньому курс гривні залишиться стабільним: 25,5-26,5 грн/$1.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА