15:13 04.09.2019

НБУ у вересні може знизити облікову ставку щонайменше до 16,5% річних - банкіри

5 хв читати
НБУ у вересні може знизити облікову ставку щонайменше до 16,5% річних - банкіри

Національний банк України (НБУ) може знизити облікову ставку у вересні щонайменше на 0,5 процентного пункту (п. п.) - до 16,5% річних, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" банкіри.

"Ми очікуємо подальшого зниження облікової ставки на 0,5-1 п. п., оскільки бачимо поступове послаблення фундаментального інфляційного тиску і зниження макроекономічних ризиків", - сказав аналітик інвестиційного бізнесу УкрСиббанку Михайло Харчук.

За його словами, попри прискорення річної інфляції в липні до 9,1% із 9% за підсумками червня, відповідна динаміка переважно була продиктована ефектом бази, а також ситуативними чинниками, які перебувають поза монетарною політикою центробанку, що підтверджує показник базової інфляції, який залишився незмінним за підсумками липня - на рівні 7,4% р/р. Затвердження нового уряду, очікування активізації реформ і відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ) сприятимуть поліпшенню інфляційного очікування, вважає експерт.

Водночас Харчук додав, що інфляційні ризики зберігаються, зокрема пов'язані з незвично стабільним на початку осені курсом гривні, проте реальна облікова ставка (поточна облікова ставка за вирахуванням очікуваної інфляції через 12 місяців), навіть у разі рішучого послаблення монетарної політики, залишається досить високою для абсорбції впливу цих чинників.

Голова правління Айбокс Банку Галина Хейло також вважає, що НБУ знизить облікову ставку поточного місяця на 0,5-1 п. п.

"НБУ у вересні може знизити облікову ставку на 0,5-1 п. п. Це зумовлено завданнями, які перед собою ставить новий уряд. Прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив про суттєве зниження ставок за кредитами вже наступного року, а для цього потрібне зниження облікової ставки. Про необхідність зниження облікової ставки також заявляли в Мінфіні та інших фінансових інституціях. Виходячи із завдань уряду, на мій погляд, НБУ доведеться переглянути прогноз щодо облікової ставки та прискорити динаміку її зниження", - сказала банкір.

Начальник відділу з роботи з інвесторами Банку Кредит Дніпро Андрій Приходько вважає, що правління НБУ за підсумками засідання з питань монетарної політики 5 вересня ухвалить рішення щодо зниження облікової ставки на 0,5% п. п.

"Зниження облікової ставки у вересні на 0,5 п. п. є цілком імовірним, враховуючи позитивні тенденції на валютному ринку. Крім того, Мінфін уже перевиконав річний план за гривневими запозиченнями і має достатній запас накопичених коштів для майбутніх розрахунків за держборгом восени, тому гострої потреби в залученні коштів через ОВДП наразі немає і, відповідно, немає стимулу підтримувати ставки на поточному, все ще досить високому рівні", - сказав експерт.

Серед чинників, що перешкоджають подальшому зниженню облікової ставки, він назвав несприятливу кон'юнктуру на світовому ринку у зв'язку зі зниженням ціни на залізну руду і метали та все ще високі темпи інфляції, яка, як і раніше, далека від цільових орієнтирів НБУ. Водночас Приходько зазначив, що після скасування обов'язкового продажу валюти експортерами значення облікової ставки як інструменту регулювання фінансового ринку посилилося: за низьких гривневих ставок експортерам може бути вигідніше залучати гривневі кредити для фінансування операційної діяльності, ніж заводити валюту в країну, що може привести до дисбалансів на валютному ринку.

Начальник аналітичного відділу Альфа-Банку Україна Олексій Блінов також прогнозує зниження облікової ставки на 0,5 п. п.

"Найбільш імовірним є зниження облікової ставки цього тижня на 50 базисних пунктів до 16,5% річних. З одного боку, ситуація благополучна для подальшого зниження ставки, в іншому разі монетарна політика ще більше посилюватиметься без видимих на те причин (адже за збереження номінальної ставки незмінною реальна ставка все одно зростає через очікуване уповільнення інфляції наступного року). З іншого боку, фактична інфляція нині стійко перевищує прогнозну траєкторію Національного банку України, що підтримує його консервативну позицію щодо зниження ставки. Так, наші попередні оцінки вказують на збереження інфляція біля позначки 9% у серпні, що помітно вище за прогноз центробанку на вересень (7,7%) і тим паче на грудень цього року (6,3%)", - сказав він.

За його оцінкою, вплив зміцнення гривні на інфляцію є нелінійним і може бути навіть зворотним, оскільки підвищення купівельної спроможності національної валюти стимулює попит. Збереження в Україні потужної динаміки споживчого попиту також стримує пом'якшення інфляційної траєкторії.

Старший аналітик Райффайзен Банку Аваль Михайло Ребрик дотримується аналогічної точки зору:"У вересні ми очікуємо продовження циклу зниження облікової ставки на 0,5 п. п.".

За його оцінкою, зниження облікової ставки може бути зумовлене такими чинниками, як очікуване відновлення дезінфляційного тренду та зниження політичної невизначеності в результаті формування монобільшості в парламенті, затвердження композиції уряду, а також формування новим урядом амбітного плану структурних реформ.

Експерти вважають, що до кінця поточного року НБУ може знизити облікову ставку до 15,5% річних.

"За інших рівних умов слід очікувати збереження курсу на повільне зниження ставки з кроком 50 б. п. цього року. У 2019 році має відбутися ще два засідання правління НБУ щодо облікової ставки - 24 жовтня та 12 грудня. Відповідно, найбільш імовірним видається вихід облікової ставки на позначку 15,5% наприкінці 2019 року. За нашими оцінками, це відповідатиме реальній ставці близько 9% річних, що означає збереження дуже жорсткої монетарної політики", - сказав Блінов.

Ребрик дотримується аналогічної точки зору: "Більшість аналітиків сумнівається в реалістичності зниження споживчої інфляції до 6,3% р/р у грудні 2019 року. Тому ми не очікуємо агресивного зниження ключової ставки. Облікова ставка може знизитися до 15,5% до кінця поточного року".

Як повідомлялося, Нацбанк України в липні знизив облікову ставку до 17% річних із рівня 17,5% річних, на якому він утримував її з кінця квітня.

Згідно з прогнозом НБУ, облікова ставка знизиться до 8% у четвертому кварталі 2021 року за умови сталого зниження інфляції до цільового рівня 5%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА