16:16 06.09.2019

Україна протестувала роботу газопроводу "Союз" у реверсному режимі

2 хв читати
Україна протестувала роботу газопроводу "Союз" у реверсному режимі

АТ "Укртрансгаз" (УТГ) наприкінці серпня здійснило тестовий запуск ділянки магістрального газопроводу "Союз" для роботи у реверсному режимі "захід-схід".

"Результати тесту зафіксували стабільну роботу обладнання та всіх газоперекачувальних агрегатів, таким чином підтвердили готовність і спроможність реверсної схеми до функціонування в штатному режимі", - йдеться в прес-релізі компанії.

Згідно з повідомленням, протягом трьох днів на ділянці газопроводу "Союз" від західного кордону до богородчанського вузла було відпрацьовано режим, за якого обсяги транспортування в реверсному напрямку досягли максимуму імпортних потужностей зі Словаччини – 42,5 млн кубометрів газу/добу. Для прийому газу через (ГВС) "Будінце" (Словаччина) вперше були задіяні реверсні обв'язки компресорних станцій (КС) "Хуст" та "Богородчани".

В УТГ зазначають, що тестування здійснювалося в рамках підготовки газотранспортної системи (ГТС) до опалювального сезону 2019/20 рр. Випробування жодним чином не вплинули на транспортування газу до країн ЄС: заявки "Газпрому" на транзит були виконані в повному обсязі.

Як повідомлялося, "Укртрансгаз" завершив модернізацію п'яти компресорних станцій ("Хуст", "Богородчани", "Гусятин", "Бар", "Олександрівка") і впровадив всі необхідні регламентні рішення для створення надійної реверсної схеми транспортування газу українською ГТС.

Побоювання щодо повного припинення російським "Газпромом" транзиту газу територією України із січня 2020 року змушують країну ввійти в зиму з більш високими, ніж зазвичай, запасами в підземних сховищах газу (ПСГ). Голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв уже заявив про плани накопичення до листопада 2019 року близько 20 млрд куб. м газу, що на 3-4 млрд куб. м більше за практику останніх років.

Це пов'язано з тим, що відсутність імпорту і транзиту газу з боку РФ через ГТС України змусить країну розпочати його реверс із заходу країни, де розташовані найбільші за місткістю сховища, на схід.

За словами виконавчого директора "Нафтогазу" Юрія Вітренка, в разі припинення РФ транзиту газу через ГТС України лише половина з наявних потужностей на західному кордоні країни (Словаччина - 42,5 млн куб. м/добу, Угорщина - 19,5 млн куб. м/добу, Польща - 6,4 млн куб. м) зможе бути задіяна для імпорту газу з боку Європи, оскільки не всі вони є безперервними.

"Укртрансгаз", 100% якого належить НАК "Нафтогаз України", експлуатує систему магістральних газопроводів і 12 ПСГ країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вирішити проблеми на українсько-польському кордоні допоможе спільний митний контроль - Верещук

"Укрнафта" отримала 138 тонн добового дебіту нафти після інтенсифікації видобутку на одному з західних родовищ

Посівна-2024 випереджає на 8,3% минулорічну - посіяно 476,7 тис. га ярих

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА