11:52 02.10.2019

Міністр енергетики РФ: Є варіанти інших маршрутів "Північного потоку 2" в разі невидачі дозволу Данією

2 хв читати
Міністр енергетики РФ: Є варіанти інших маршрутів "Північного потоку 2" в разі невидачі дозволу Данією

Існують інші варіанти маршрутів "Північного потоку 2" в разі невидачі дозволу Данією, повідомив міністр енергетики Росії Олександр Новак, виступаючи на Російському енергетичному тижні.

"Проект реалізується, ми чекаємо рішення Королівства Данія з видачі дозволу. Зрозуміло, що є інші різні варіанти (маршрутів - ІФ) в разі відсутності такого дозволу - просто проект тоді буде дорожче, дещо за часом буде довше реалізовуватися", - сказав міністр.

Новак зазначив, що поки що Росія розраховує на базовий маршрут. "Однак ми ще розраховуємо, що цей проект буде реалізовано в тому маршруті, на який було подано заявку на отримання дозволу, і ми не бачимо тут жодних підстав, щоб не видати такий дозвіл", - сказав він.

"Ми бачимо жорстоку конкуренцію та опір реалізації проекту "Північний потік 2", але це не тотальний опір. Багато країн підтримують цей проект, тому що це справді, ще раз повторю, довгостроковий, на багато років проект, який забезпечуватиме надійне постачання енергоресурсів до Європейського Союзу", - наголосив він.

У свою чергу голова ради директорів "Газпрому" Віктор Зубков під час пленарної сесії зазначив, що вже два роки щодо двох заявок "Газпрому" рішення не ухвалюються. "Зрозуміло, що це чисто геополітична ситуація, пов'язана з тим, що США хочуть замістити частину нашого російського газу власним ЗПГ. Річ у тому, що ми практично підійшли до територіальних вод економічної зони Данії. Справді, цифру названо: вже 83% газопроводу побудовано, залишилося зовсім небагато", - сказав він.

"Данія має розуміти, що жодних об'єктивних причин, щоб не погодити проходження, немає. Тим більше, вони буквально днями узгодили в тому самому місці проходження газопроводу, який йде з Норвегії до Польщі, тому мають узгодити, подивимося. Якщо не узгодять - обійдемо, обійдемо економічну зону Данії, буде довше, буде дорожче, але це ж газ для Європи, і дивно, що ось така ситуація наразі відбувається", - наголосив Зубков.

"Газпром" будує "Північний потік 2" і "Турецький потік" - це 85 млрд куб. м газу, це те, що ми практично пропускаємо через Україну. Україна теж, на жаль, не ухвалює рішення щодо запропонованого "Газпромом" контракту, продовження контракту на 2020 рік, тим самим вона погіршує ситуацію, яка може скластися після 31 грудня. Тому ми працюємо, "Газпром" працює, Єврокомісія - подивимося. Мені здається, що Україна має подумати гарненько і вжити заходів, щоб вирішити цю проблему", - додав голова ради директорів "Газпрому".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ціна на газ для українських домогосподарств залишиться незмінною ще на один рік - "Нафтогаз"

Україна не планує виставляти газотранспортні потужності на аукціон після завершення транзитного договору з РФ

"Метінвест" з 1 травня підвищить зарплату працівникам виробничих та ремонтних підприємств в Україні

Європейські компанії не зможуть надавати профпослуги своїм "дочкам" у РФ із червня

NovaPay сформувала мережу з 2,8 тис POS-терміналів по Україні

США в рамках тиску на РФ готують санкції проти деяких китайських банків - ЗМІ

"Укрнафта" збільшила запаси на 3 млн тонн нафти та 0,6 млрд куб. м газу

ВР розгляне питання звільнення семи членів Рахункової палати - Железняк

Розвиток ринку біометану допоможе аграріям диверсифікувати бізнес - Мінагрополітики

Moneyveo планує збільшити частку на ринку споживчого кредитування до 14,5-16,5% у 2024 р.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА