17:24 08.10.2019

Слухання за апеляцією "Газпрому" на рішення Стокгольмського арбітражу 2017-2018 рр. розпочнуться 9 жовтня

2 хв читати
Слухання за апеляцією "Газпрому" на рішення Стокгольмського арбітражу 2017-2018 рр. розпочнуться 9 жовтня

Апеляційний суд округу Свеа (Швеція) 9 жовтня розпочне слухання за рішеннями Стокгольмського арбітражу, який у грудні 2017 року та в лютому 2018 року ухвалив рішення за позовами між НАК "Нафтогаз України" та ПАТ "Газпром" на постачання і транзит газу, повідомив виконавчий директор НАК Юрій Вітренко.

"День юриста зустрічаю в Стокгольмі, де разом із найкращими юристами світу готуємося до слухань в апеляційному суді щодо рішення арбітражу проти "Газпрому"... Слухання розпочинаються завтра", - написав він на своїй сторінці у Facebook.

"Перша справа (а їх усього три) стосується передусім рішення арбітражу, яке обнулило наші зобов’язання за положенням контракту "бери або плати". Через це рішення Україна тепер не має платити "Газпрому" близько $80 млрд. Не дивно, що вони хочуть його оскаржувати", - додав Вітренко.

За його словами, рішення апеляційного суду очікується через кілька місяців.

Як повідомлялося, Стокгольмський арбітраж наприкінці лютого 2018 року за результатами двох арбітражних спорів між "Нафтогазом" і "Газпромом" на постачання і транзит газу зобов'язав російську компанію доплатити НАК $2,56 млрд.

"Газпром" подав апеляцію на це рішення до апеляційного суду округу Свеа (Швеція). Проте у звітності за РСБО "Газпром" зазначив, що зарезервував повну суму штрафу за транзитним контрактом з українською стороною розміром $4,7 млрд.

Не чекаючи рішення апеляції, "Нафтогаз" намагається стягнути борг із "Газпрому" в міжнародних судах, проводить кампанію щодо арешту активів "Газпрому" в Швейцарії, Великій Британії, Нідерландах і Люксембурзі.

"Нафтогаз" уже домігся арешту в Англії належних "Газпрому" 51% Nord Stream AG, а також 50% + 1 акція Blue Stream Pipeline Company BV (оператор газопроводу "Блакитний потік") у Нідерландах. Крім того, в Нідерландах заарештовано боргові зобов'язання перед "Газпромом" на загальну суму близько $2,5 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА