21:26 16.10.2019

Зеленський підписав нову редакцію закону про публічні закупівлі

2 хв читати
Зеленський підписав нову редакцію закону про публічні закупівлі

Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до закону України "Про публічні закупівлі" та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення публічних закупівель", який Верховна Рада ухвалила 19 вересня 2019 р.

"Закон має на меті забезпечення ефективного, прозорого та якісного здійснення публічних закупівель, запобігання проявам корупції, розвиток конкурентного середовища та добросовісної конкуренції в сфері публічних закупівель в Україні", - повідомляється в середу ввечері на сайті глави Української держави.

Документ містить низку нововведень, які сприятимуть підвищенню ефективності закупівель, запровадженню відповідальності за порушення законодавства в сфері закупівель, удосконалення механізму оскарження тендерів, гармонізації з міжнародними стандартами.

"Зокрема, відповідно до закону, використання електронної системи ProZorro стає обов'язковим для здійснення публічних закупівель вартістю від 50 тис. грн (раніше поріг був від 200 тис. грн). Це допоможе вивести з тіні понад чверть мільйона закупівель на рік", - йдеться в повідомленні.

Також закон зобов'язує замовника надавати звіти в систему ProZorro про всі закупівлі вартістю від 1 копійки (раніше - від 50 тис. грн).

"Бізнес, який переміг в тендері, матиме 24 години на виправлення незначних помилок у тендерній пропозиції. Це дозволить підприємцям не втратити тендер, а держзамовникам - зберегти найбільш економічно вигідну пропозицію", - наголошується в повідомленні.

Також документ впроваджує диференційовану плату за подання скарги до Антимонопольного комітету України (через окрему постанову Кабміну). Це дозволить припинити необґрунтоване оскарження великої кількості закупівель і затримку проведення тендерів. Також закон передбачає повернення плати в разі задоволення скарги постачальника. За невиконання рішення АМКУ передбачена відповідальність керівника замовника і штраф.

Крім того, закон посилює відповідальність за порушення законодавства для недобросовісних замовників і вводить персональну відповідальність посадових осіб. Зокрема, якщо будуть придбані товари, роботи і послуги без закупівлі або буде укладено договір до / без закупівлі, то керівника замовника чекає штраф від 2 до 10 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Також законом передбачено інструмент для боротьби з демпінгом - система вказуватиме на аномально низьку ціну, і постачальник повинен її обґрунтувати для укладення договору з замовником.

Документ також передбачає нові інструменти для підвищення ефективності закупівель, зокрема електронні каталоги ProZorro Market і посади уповноважених осіб для професіоналізації закупівель.

Крім того, закон подовжує на 2 роки термін закупівель ліків і вакцин через міжнародні організації (до 2022 року). Перелік ліків і порядок закупівель буде затверджувати Кабінет міністрів України.

Цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через 6 місяців після публікації, крім розділу VI, який вводиться в дію через 12 місяців з дня опублікування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

Посли ЄС досягли компромісу щодо продовження ліберального режиму торгівлі з Україною

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

Збитки навколишньому середовищу від атаки РФ на ДніпроГЕС уже становлять приблизно 140 млн грн - глава Міндовкілля

Україна отримає EUR100 млн кредиту Банку розвитку Ради Європи на проєкт "єВідновлення"

АЗК "Укрнафта" працюють без світла на сході й півдні країни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА