19:41 18.10.2019

Влада і бізнес співпрацюватимуть з питань впровадження блокчейн-технологій і регулювання ринку віртуальних активів

3 хв читати
Влада і бізнес співпрацюватимуть з питань впровадження блокчейн-технологій і регулювання ринку віртуальних активів

Міжфракційне депутатське об'єднання Blockchain4Ukraine планує за дві-три тижні внести до Верховної Ради відповідні галузеві законопроекти, попрацювати над якими запропоновано всім охочим профільним спеціалістам.

Цю ініціативу було озвучено під час підписання в п'ятницю меморандуму між Комітетом Верховної Ради з питань цифрової трансформації, Міністерством цифрової трансформації, Blockchain4Ukraine, Офісом ефективного регулювання (BRDO) та низкою профільних асоціацій і учасників ринку. Документ передбачає взаємодію та консолідацію діяльності щодо впровадження технології розподіленого реєстру (блокчейн), а також щодо формування нормативної бази для розвитку технологічних рішень і створення умов для розвитку та функціонування ринку віртуальних активів в Україні.

"Щоб ні у кого, як у попередні роки, не виникало підозри в закритості процесу реформування, ми спільно з Мінцифри, Blockchain4Ukraine та Комітетом цифрової трансформації Верховної Ради запропонуємо протягом тижня всім охочим профільним спеціалістам ознайомитися із законопроектами та внести фінальні корективи", - сказав голова Blockchain4Ukraine народний депутат Олексій Жмеренецький.

У свою чергу заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков зазначив, що питання впровадження блокчейн-технології, її застосування в держуправлінні та розробка політики регулювання ринку криптоактивів нині є надзвичайно актуальними для Мінцифри. Він також наголосив, що підписання меморандуму свідчить про взаєморозуміння між законодавчою, виконавчою владою та ринком.

"Наша мета - створити для бізнесу, пов'язаного з криптоактивами, комфортні та прості умови, конкурентні на світовому рівні", - заявив Борняков.

Сторони домовилися про співпрацю у визначенні правового статусу віртуальних активів/криптоактивів; про сприяння приведенню у відповідність до міжнародних правил і рекомендацій законодавства України з обігу віртуальних активів та віртуальних валют.

Бізнес і держава також співпрацюватимуть у розробці проектів стимулювання розвитку сфери віртуальних активів і віртуальних валют, зокрема в частині розробки та запровадження спеціальних умов оподаткування операцій з віртуальними активами/валютами, а також у частині створення прозорих та ефективних механізмів переходу прав на будь-які віртуальні активи/валюти з використанням технології блокчейн.

Окрім цього, сторони співпрацюватимуть у частині створення сприятливих умов для інвестицій і ведення бізнесу в Україні, а також заради створення концепції впровадження технології блокчейн у роботу держреєстрів та у сферу держуправління в Україні.

Першими кроками в реформуванні галузі, які планується здійснити до кінця року, Жмеренецький і Борняков назвали: імплементацію норм ФАТФ (міжурядова група розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей) щодо запобігання відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом; законодавче визначення термінології криптогалузі за зразком Європейського центрального банку; нормування підходу до оподаткування галузі, покликане сприяти розвитку ринку.

Як повідомлялося, асоціація "Блокчейн України" пропонує зробити Україну конкурентною юрисдикцією для компаній, що провадять діяльність із криптовалютою і технологією блокчейн, і запропонувала низку принципів для імплементації в законодавство, зокрема запровадження 5%-го податку на операції з криптовалютою.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА