13:56 22.10.2019

Герус пропонує приватизувати "Центренерго" разом із держшахтами

2 хв читати
Герус пропонує приватизувати "Центренерго" разом із держшахтами

 Голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус пропонує виставляти ПАТ "Центренерго" на приватизацію разом із державними шахтами.

"Я вважаю, що приватизувати потрібно, але разом із певною сировинною базою. Взяти перспективні державні шахти, у яких є запас вугілля і які можуть працювати, об'єднати їх з "Центренерго" і продати", - сказав він в ексклюзивному інтерв'ю інформаційному агентству "Інтерфакс-Україна".

На його думку, фактична відсутність конкурентного ринку вугілля в країні відлякує потенційних покупців генкомпанії, тоді як пропозиція її приватизувати разом із вугледобувними компаніями викличе додатковий інтерес.

"Якщо продавати "Центренерго" без вугілля, то потенційний інвестор задасть питання про те, де його брати. Йому скажуть - на ринку. А що таке ринок? Там одна компанія контролює 80% внутрішнього видобутку енерговугілля. А коли у тебе монополізований ринок сировини, то тобі дуже складно в таких умовах діяти і конкурувати. Якщо говорити про імпорт, то купівля його з Росії - це нестабільність, через море - це порти, логістика, час, коли вугілля може їхати півтори місяці. У такому разі, якщо інвестор прийде і побачить, що ось у нього виробництво електроенергії, а ось у нього сировина, - це для нього краще", - пояснив Герус.

Він також не виключив можливість виставлення на приватизацію нещодавно повернутої під контроль Мінекоенерго Калуської ТЕЦ разом із деякими шахтами ДП "Львів-" або "Волиньвугілля".

"Центренерго" експлуатує 23 блоки (18 - пиловугільних і 5 - газомазутних) на Вуглегірській, Зміївській і Трипільській ТЕС сумарною встановленою потужністю 7690 МВт. Державі належить 78,3% акцій товариства.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА