09:40 13.11.2019

Милованов: Сьогодні історичний день - ВР розгляне земельну реформу

2 хв читати
Милованов: Сьогодні історичний день - ВР розгляне земельну реформу

Народні депутати України на пленарному засіданні в середу розглянуть земельну реформу - комплексні зміни в системі земельних відносин, що складається із десяти різних складових, написав міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

"Сьогодні історичний день - у Верховній Раді розглядатимуть земельну реформу. Ми всі знаємо, що ринок землі в Україні є. "Сірий", "чорний", який завгодно, але не прозорий і не відкритий. Він є, але не для всіх. Для "обраних", - написав Милованов у середу вранці.

Міністр наголосив, що земельна реформа не має жодного стосунку до зняття мораторію на продаж сільськогосподарських угідь.

"Це комплексні зміни в системі земельних відносин, що складаються з 10 різних складових. Дерегуляція, антирейдерство, прозорість, захист прав власника землі, фінансова підтримка", - пояснив він.

Милованов також розповів, що за допомогою супутникових зйомок та алгоритмів глибокого машинного навчання вже здійснено інвентаризацію всіх земель і того, що на ній вирощують. Завдяки цьому тепер не можна буде не платити податки чи обробляти землю, отриману самозахопленням.

Міністр економіки також додав, що влада країни змінює "найкорумпованіший орган у сфері земельних відносин".

"Держгеокадастр у понеділок прозвітував про результати роботи за два місяці. Вони зробили за цей короткий час більше, ніж до цього було зроблено за 28 років. І зроблять ще більше, щоб ми не мали хаосу в кадастрах і кожен українець мав доступ до інформації про землю. Додані інформаційні шари водних охоронних зон, лісів тощо. Відкриті дані наказів та погоджень. Я вірю, що прозорість - найкращі ліки проти корупції та неефективності", - написав Милованов.

Окрім цього, глава Мінекономіки пояснив закладену до законодавчої ініціативи норму про можливість купівлі земель громадянами іноземних держав.

"Стосовно "страшилок" про іноземців. У проекті закону закладається перехідний період аж до 1 січня 2024 року - юрособи з бенефіціарами-іноземцями купувати землю не зможуть. А ми зараз будуємо систему моніторингу кінцевого власника, щоб не можна було купувати землю через підставних осіб", - розповів він.

За словами Милованова, тіньовий обіг землі в Україні, зв'язаний мораторієм, не дає країні розвиватися, а його обсяг наразі сягає 10 млрд гривень.

"Землю передають в оренду на 49 років за договорами емфітевзису. Лише за останні два роки під такі умови здано 460 тис. га землі! Українець отримує за це копійки, поки його земля виснажується і стає з часом непотрібною", - написав він.

При цьому глава Мінекономіки наголосив, що пропонована владою реформа обігу землі дасть поштовх розвитку економіки, запустить інвестиції на село та в переробну галузь.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА