20:04 15.11.2019

Бахматюк відкидає претензії Нацбанку в 29,3 млрд грн боргу перед державою

3 хв читати
Бахматюк відкидає претензії Нацбанку в 29,3 млрд грн боргу перед державою

Інформація про заборгованість власника агрохолдингів "Укрлендфармінг" та "Авангард" Олега Бахматюка в розмірі 29,3 млрд грн перед державою не відповідає дійсності і є маніпуляцією, заявив сам Бахматюк агентству "Інтерфакс-Україна" та запропонував залучити міжнародних радників для незалежної оцінки та вироблення спільних рішень щодо врегулювання боргу.

"Учора було 10 млрд грн, сьогодні вже 30 млрд грн, а завтра буде 40 або 50 млрд. Це якась істерика з боку Нацбанку. Це не борги Бахматюка, це зобов'язання банків, перед якими є заборгованість колишнього акціонера VAB Банку Максимова, є борги позичальників у Криму, Донецьку та Луганську тощо", - прокоментував він телефоном звинувачення НБУ.

Бахматюк зазначив, що стосовно його банку "Фінансова ініціатива" діє рішення суду про незаконне введення тимчасової адміністрації.

Бізнесмен додав, що з 7,7 млрд грн боргів його компаній перед держбанками, включених Нацбанком у загальну суму 29,3 млрд грн, борги перед Ощадбанком і Укргазбанком реструктуризовані, а перед Укрексімбанком перебувають у стані реструктуризації.

"Їхнє бажання знищити більше, ніж бажання отримати (повернення боргів - ІФ). 8 млрд грн - цифра, яка підйомна", - наголосив Бахматюк, нагадавши, що офіційно направив Фонду гарантування вкладів фізосіб пропозицію про поетапне погашення цієї суми по 1 млрд грн на рік із внесенням 500 млн грн гарантійного внеску.

Бізнесмен висловив думку, що такі звинувачення НБУ висуває, щоб вигородити екс-працівників Нацбанку, підозрюваних у справі про стабкредит VAB Банку на 1,2 млрд грн, зокрема першого заступника голови НБУ Олександра Писарука.

"Але не вийде так, що Писарук хороший, коли давав кредит, а Бахматюк поганий, коли його брав. Усе було зроблено законно. Якщо Писарук не винен, то і я не винен", - наголосив Бахматюк.

Він також спростував інформацію про нібито виграні Нацбанком судові спори за його особистою порукою. За словами бізнесмена, деякі позитивні для НБУ рішення ухвалено щодо низки об'єктів нерухомості, з якою Нацбанк тепер не знає що робити.

"Вони виграли птахофабрики, лікеро-горілчаний завод, але самі не знають, що з цим робити. Уявіть собі: 500 тис. курей сидять, що Нацбанк буде з цим робити?" - описав ситуацію власник агрохолдингів, зазначивши, що така політика веде до знецінення застав і збитків держави.

Він також зазначив, що в будь-якому разі претензії у млявому виконанні рішень судів потрібно пред'являти не йому, а Державній виконавчій службі.

Бахматюк також піддав різкій критиці Нацбанк за нерівність підходів.

"Оприлюдніть дані щодо всіх боржників: почніть із самого великого і завершіть найменшим. Чому ви виділяєте лише Бахматюка? Всіх напишіть! Хтось інший повертає гроші? Я хоча б пробую", - заявив екс-власник VAB Банку і банку "Фінансова ініціатива".

Він вкотре закликав Нацбанк і державу створити правила гри і сісти за стіл переговорів для врегулювання боргу шляхом його реструктуризації.

НБУ в п'ятницю оприлюднив інфографіку, в якій стверджує, що Бахматюк заборгував Фонду гарантування вкладів 11 млрд грн, за кредитами рефінансування центробанку - 10,6 млрд грн, трьом держбанкам - 7,7 млрд грн. Нацбанк нагадав, що борг екс-власника VAB Банку і "Фінансової ініціативи" за кредитами рефінансування забезпечений його особистими поруками щодо погашення на загальну суму 8,6 млрд грн і майновими поруками компаній Бахматюка.

Центробанк додав, що станом на 15 жовтня 19 судових рішень за договорами поруки Бахматюка щодо банку "Фінансова ініціатива" були ухвалені на користь Нацбанку і набули чинності, при цьому немає жодного рішення стосовно VAB Банку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Нафтогаз" за три місяці виплатив 18,2 млрд грн податків

Уряд схвалив концепцію держпрограми про використання ШІ в пріоритетних галузях економіки

Єврокомісія схвалила запропонований Києвом план, необхідний для початку фінансування ЄС чотирирічного Ukraine Facility у розмірі EURO50 млрд

Кабмін продовжив спецзобов'язання на ринку газу до 31 серпня 2024 р.

Польська інспекція забракувала 7,13 тонни українського морозива

Кабмін зняв з експортерів е/е зобов'язання сплати 80% прибутку від експорту "ГарПоку"

Бюджет оборонних закупівель коштом держбюджету у 2024 році становить $6 млрд - Камишін

Кабмін спрощує умови для імпорту Україною електроенергії

ЄС може виділити Україні EUR1,5 млрд у квітні та EUR1,9 млрд у травні за Ukraine Facility

Графіки відключень е/е тривають у Харківській області, у денні години в енергосистемі профіцит - Міненерго

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА