19:11 18.11.2019

Щодо питання граничної концентрації с/г землі в одних руках буде знайдено компроміс до другого читання

2 хв читати
Щодо питання граничної концентрації с/г землі в одних руках буде знайдено компроміс до другого читання

Компроміс із питання граничної концентрації землі сільськогосподарського призначення в одних руках після зняття мораторію на її продаж буде знайдено до другого читання законопроекту №2178-10 "Про обіг земель сільськогосподарського призначення", після проведення дискусій з усіма учасниками процесу і зацікавленими сторонами, зазначає уповноважений президента України із земельних питань Роман Лещенко.

"Найбільш дискусійне, що у нас сьогодні залишилося, і те, навколо чого у нас буде в парламенті гаряча дискусія, це питання концентрації. 213 тис. га в одні руки не сприймається суспільством, це занадто великі обсяги, і це, безумовно, ми переглядатимемо. Але питання того, в якому форматі, які критерії, чи будуть це якісь відсоткові, 0,5%, припустимо, або 0,3%, або це буде зафіксовано в гектарах, що не більше ніж стільки-то", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Лещенко зазначив, що президент України Володимир Зеленський дав йому доручення опрацювати це питання з народними депутатами, профільними асоціаціями, власниками паїв, і безпосередньо з органами державної влади та місцевого самоврядування.

"Вони мають висловити свою позицію, ми це все опрацюємо, і в рамках їхніх пропозицій намагатимемося знайти компроміс. Я думаю, що з питання концентрації земель на початок грудня у нас вже буде якась проектна частина, яка має влаштувати всіх", - пояснив він.

Лещенко наголосив, що, незважаючи на всю критику, президент запустив із питання земельної реформи "режим національного діалогу".

Як повідомлялося, 14 листопада Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект №2178-10 "Про обіг земель сільськогосподарського призначення", який передбачає скасування з 1 жовтня 2020 року заборони на відчуження сільгоспземель усіх форм власності.

11 листопада президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні заявив, що між першим і другим читанням у Верховній Раді в законопроекті про ринок землі буде закріплено право продажу і купівлі землі лише українськими громадянами і компаніями.

Також Зеленський заявив, що громадяни інших держав та іноземні компанії отримають право купувати українську землю, лише якщо на це дасть згоду український народ на всеукраїнському референдумі. Президент зазначив, що найближчим часом Верховна Рада розробить й ухвалить закон, який "чітко встановить види і механізми референдуму, і нарешті надасть українцям право вирішувати долю того чи іншого дуже важливого дня них питання".


Повний текст інтерв'ю буде розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна" у відкритому доступі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА