11:58 26.11.2019

МВФ застерігає від нульової ставки податку при амністії капіталів в разі реінвестування їх в облігації

2 хв читати
МВФ застерігає від нульової ставки податку при амністії капіталів в разі реінвестування їх в облігації

Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) вважає недоцільною нульову ставку податку при добровільному розкритті інформації (амністії капіталів), однак упровадження механізму амністії капіталів з базовою ставкою податку в 9% дасть можливість розширити базу оподаткування, йдеться у звіті фонду на його сайті.

"Рекомендації - впровадити тільки 9-відсоткову ставку добровільного розкриття інформації за розкриття активів, розташованих за кордоном", - ідеться в документі.

При цьому МВФ підтримує пільгову 5-відсоткову ставку при репатріації капіталів, тоді як нульова ставка тут також недоцільна, свідчить документ.

"(Рекомендації) ... не впроваджувати нульовий відсоток для репатрійованих активів і при реінвестуванні їх у державні облігації", - значиться серед рекомендацій у звіті.

При цьому місія МВФ рекомендує Україні вдосконалити механізм адміністрування податку на прибуток замість заміни його податком на виведений капітал.

"Місія вивчила пропозиції про заміну податку на прибуток, що діє нині, податком на розподілений прибуток в Україні, який також називають податком на виведений капітал. Місія не знайшла жодних нових елементів для зміни своєї позиції, викладеної в попередньому звіті з податкової політики в травні 2017 року: пропозиція є поганою податковою політикою, яка може завдати шкоди країні в кількох площинах", - ідеться у звіті.

Насамперед ідеться про значні втрати податкових надходжень, які, за консервативними оцінками, можуть сягнути 1,7% ВВП (у 2020-2021 рр.), зазначають у фонді. Це, на його думку, високий ризик через відсутність надійних варіантів компенсаторів.

Крім цього, немає очевидних доказів, що такі зміни сприятимуть збільшенню інвестиційних потоків.

"Податок на розподілений прибуток не простіший. Насправді це призводить до деяких ускладнень, оскільки передбачуваний розподіл дивідендів має бути перевірений, транзакція за транзакцією, з прив'язкою до трансфертного ціноутворення", - наголошується в документі.

Водночас МВФ вважає: ефективнішою є модернізація податку на прибуток, особливо в аспекті міжнародного оподаткування, а також з урахуванням пом'якшення валютного контролю. "Ці перевірки традиційно спонукають українські компанії та приватних осіб зберігати великі ресурси за кордоном та не платити прибутковий податок в Україні", - зазначається в документі.

Стосовно законопроектів про заходи BEPS місія відзначила низку пунктів, які потребують технічного вдосконалення, частина з них стосується контрольованих іноземних компаній (КІК), постійних представництв і трансфертного ціноутворення (ТЦО).

"Рекомендації значною мірою сприяють спрощенню правил, поліпшенню визначення основних понять, усуненню потенційних лазівок і в деяких випадках - суворішому дотриманню міжнародних стандартів", - зазначили у фонді.

Місія МВФ 22 листопада завершила свою роботу в Україні.

Представники МВФ з Роном ван Роденом на чолі були в Україні від 14 листопада. Експерти відзначили плідні дискусії з українською владою і прогрес на шляху реформ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА