17:48 26.11.2019

Власник "Укрлендфармінгу" Бахматюк сподівається на конструктивну позицію уряду після листа міжнародних кредиторів

4 хв читати
Власник "Укрлендфармінгу" Бахматюк сподівається на конструктивну позицію уряду після листа міжнародних кредиторів

Представники всіх органів влади ігнорують будь-які пропозиції власника агрохолдингів "Укрлендфармінг" і "Авангард" (група ULF) Олега Бахматюка про пошук компромісу, бізнесмен розраховує на зміну ситуації після листа міжнародних кредиторів прем'єра з пропозицією обговорити можливість настання негативних наслідків для сукупних боргових вимог до агрохолдингів.

"Нікому не потрібен діалог зі мною: всі імітують боротьбу за інтереси держави. Може, (влада - ІФ) почує кредиторів, якщо вона не чує мене", - сказав Бахматюк агентству "Інтерфакс-Україна" у телефонній розмові у вівторок.

На його думку, такий лист означає, що не виключене подання до міжнародного арбітражу, оскільки інвестори розуміють: без акціонера та менеджменту конструктивної позиції домогтися буде складно.

"Останні публікації в пресі не просто насторожили, але змусили рухатися кредиторів, оскільки неконструктивна позиція призведе до втрат усіх сторін", - вважає бізнесмен.

Він наголосив, що в цій ситуації вже не так впливає на цей процес, який починає рухатися несприятливою траєкторією.

"Останніми роками я намагався утримувати баланс у відносинах із кредиторами. Тепер намагаються цей баланс зруйнувати... Все робиться, щоб ми не посіялися", - констатував Бахматюк. При цьому він нагадав: у грудні та січні компаніям необхідно проводити закупівлі насіння, добрив, ПММ, іншого необхідного для посівної, і такої складної ситуації раніше ще не було.

Коментуючи порівняння ситуації навколо групи ULF і агрохолдингу "Мрія", який у 2014 році після банкрутства перейшов під контроль кредиторів, бізнесмен заявив, що негативні наслідки можуть бути набагато гірші і для економіки, і для сприйняття України інвесторами, що пов'язано з різними масштабами агрохолдингів.

На його думку, вихід на конструктивну позицію з кредиторами й урядом дасть змогу зберегти набагато більше вартості холдингів, тоді як спроба реалізувати їхні активи частинами призведе до фактичної їх втрати.

"Перед запуском ринку землі падіння таких об'єктів матиме критичну вагу для тих, хто заходитиме на ринок", - додав іще один аргумент власник групи ULF, нагадавши про укладення 227 тис. договорів оренди землі та залучення до роботи 27 тис. осіб.

Як повідомлялося, група міжнародних кредиторів групи ULF запропонувала прем'єру України Олексію Гончаруку, міністрам фінансів і економіки Оксані Маркаровій і Тимофію Милованову обговорити можливість настання негативних наслідків для сукупних боргових вимог до агрохолдингів у зв'язку з новим розвитком правової ситуації навколо Бахматюка та ULF. Копію листа направлено також главі Офісу президента Андрію Богдану та першому заступнику глави Нацбанку Катерині Рожковій.

У листі уточнюється, що загальна сума тіла боргових зобов'язань групи ULF становить близько $1,65 млрд і складається з близько $1,25 млрд боргових зобов'язань перед міжнародними кредиторами та близько $400 млн - перед українськими банками (зокрема державними Укрексімбанком, Ощадбанком). "Значна частина фінансових зобов'язань групи ULF перебуває в стані дефолту, починаючи з 2017 року. Рішення для цієї ситуації поки що не знайдено, незважаючи на неодноразові спроби узгодження реструктуризації з групою ULF і її кінцевим бенефіціарним власником Олегом Бахматюком", - нагадують кредитори.

МВС України минулого тижня за заявою Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) оголосило в розшук Бахматюка у справі про видачу Нацбанком восени 2014 року стабілізаційного кредиту на 1,2 млрд грн (близько $50 млн за поточним курсом) VAB Банку, власником якого на той час був Бахматюк. Раніше детективи НАБУ повідомили про підозру у цій справі екс-першому заступнику глави НБУ Олександру Писаруку, члену Ради НБУ Миколі Каленському та главі банківського нагляду Аллі Шульзі, а також рідній сестрі Бахматюка (заочно) і ще чотирьом особам, пов'язаним із банком та компаніями ULF. Наразі цих осіб відпустили під заставу.

Нацбанк стверджує, що борг неплатоспроможних VAB Банку і банку "Фінансова ініціатива", що належали Бахматюку, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб становить 11 млрд грн, НБУ - 10,6 млрд грн. Зокрема, борг перед центробанком забезпечений особистим поручительством бізнесмена на 8,6 млрд грн і майновими поручительствами його компаній.

Бахматюк заявив агентству "Інтерфакс-Україна", що відкидає всі обвинувачення і пропонує Фонду гарантування вкладів поетапно погасити 8 млрд грн заборгованості: 500 млн грн гарантійного внеску і по 1 млрд грн щорічно. На його думку, ця справа сфабрикована, і її метою, зокрема, є зірвати досягнення домовленостей із кредиторами. Бізнесмен звернувся до президента Володимира Зеленського з проханням втрутитися в ситуацію.

"Укрлендфармінг" є найбільшим агрохолдингом у Євразії. Вирощує зернові, виробляє яйця і яєчні продукти, вирощує велику рогату худобу, здійснює дистрибуцію техніки, добрив і насіння.

До структури холдингу входять 16 елеваторів, 216 горизонтальних зерносховищ, п'ять насіннєвих заводів, 19 птахофабрик, 10 ферм із вирощування курей-несучок, три репродуктори, три селекційні господарства, шість комбікормових заводів, завод із виробництва яєчних продуктів "Імперово Фудз", три склади тривалого зберігання яєць, шість цукрових заводів, 19 м'ясокомбінатів і два заводи з виробництва шкіри.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА