16:30 11.12.2019

Зеленський підписав закон про скасування держмонополії на виробництво спирту

2 хв читати
Зеленський підписав закон про скасування держмонополії на виробництво спирту

Закон про скасування з 1 липня 2020 року державної монополії на виробництво спирту, підтриманий Верховною Радою 3 грудня, підписав президент України Володимир Зеленський.

Згідно з інформацією на сайті Верховної Ради, 11 грудня законопроект повернуто до парламенту з підписом глави держави.

Як повідомлялося, за відповідний законопроект проголосували 284 народних депутати.

Законопроект №2300 "Про внесення змін до закону "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального" передбачає скасування державної монополії на виробництво спирту з 1 липня 2020 року.

Крім того, законопроект надає можливість суб'єктам господарювання незалежно від форми власності виробляти спирт за наявності відповідної ліцензії, а також передбачає повну лібералізацію експорту спирту з України.

Ліцензію на виробництво спирту видають підприємствам, які мають встановлені цілодобові системи відеоспостереження за виробництвом і відпуском продукції. Відключення систем відеоспостереження є підставою для відмови у видачі ліцензії або її відкликання, зазначається у документі.

Водночас для захисту вітчизняного товаровиробника законопроект передбачає, що імпорт спирту до 1 січня 2022 зможуть здійснювати лише уповноважені Кабінетом Міністрів держпідприємства.

Крім того, законопроект передбачає до 1 липня 2021 року заборону введення в експлуатацію нових об'єктів виробництва спирту та вводить зобов'язання на цей період про збереження робочих місць у розмірі 70% штату на приватизованих підприємствах.

Законопроект також запроваджує обов'язкову денатурацію біоетанолу бензином від 1-10% для використання на внутрішньому ринку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА