13:14 13.12.2019

Голова Ради НБУ Данилишин підозрює правління регулятора в саботажі

2 хв читати
Голова Ради НБУ Данилишин підозрює правління регулятора в саботажі

Помилки правління Національного банку України (НБУ) наприкінці 2018-го - на початку 2019 року під час встановлення облікової ставки на основі неправдивих прогнозів, можливо, є ознаками спрямованого гальмування прискореного розвитку країни, заявив голова Ради НБУ Богдан Данилишин.

"В умовах, коли показник інфляції за останній рік становить 5,1%, спостерігається фактично промислова дефляція, показник облікової ставки на рівні 15,5% можна було б вважати саботажем на шляху пом'якшення монетарної політики", - написав він на своїй сторінці у Facebook у п'ятницю.

Данилишин зазначив, що рішення про зниження облікової ставки до 13,5% річних та підвищення ліміту інтервенцій на валютному ринку до $50 млн на день треба було ухвалити ще на початку листопада.

"До зниження облікової ставки правління підштовхнула як різка критика з боку Ради НБУ, громадськості. Діяльність правління НБУ, яке стримує зниження облікової ставки, завдає суттєвого удару подальшому економічному зростанню, сповільненню кредитування економіки, зростанню дисбалансів у зовнішній торгівлі", - вважає голова Ради НБУ.

На його думку, повільне зниження облікової ставки на тлі низької інфляції робить неможливим кредитування великих підприємств у національній валюті, а значення інфляції, нижчі за інфляційний таргет, становлять реальну небезпеку для подальшого зростання ВВП та наповнення бюджету.

"Нині реальна ставка для України має становити до 10% річних (рівень нейтральної ставки для України - 3%), враховуючи також нинішній рівень інфляції за індексом споживчих цін", - резюмував він.

Як повідомлялося, з 13 грудня НБУ знизив облікову ставку до рівня, на якому вона була два роки тому, - до 13,5% річних.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА