20:57 21.12.2019

Питання боргу України перед Росією в $ 3 млрд не включено в газові домовленості - вирішуватиметься в Лондонському суді

3 хв читати
Питання боргу України перед Росією в $ 3 млрд не включено в газові домовленості - вирішуватиметься в Лондонському суді

Питання боргу України перед Росією розміром $ 3 млрд не включено в газові домовленості між двома країнами, повідомив віце-прем'єр РФ Дмитро Козак.

"Це компроміс, ми вирішили не пов'язувати це в рамках газових переговорів, тому що якщо ми спробуємо пов'язати, ми тоді не знайшли б розв'язку. Ми, як законослухняні громадяни виконаємо рішення суду Стокгольмського, а там, якщо буде рішення Лондонського суду щодо суверенного боргу, то, як суд вирішить, то так, сподіваємося, і будемо виконувати. Обнуляємо з тим, щоб газова тема не отруювала відносини між нами", - сказав Козак в інтерв'ю програмі "Вести" в субботу с Сергеем Брилевым" на телеканалі "Россия 1" (ВГТРК).

Він нагадав, що сторони домовилися зняти всі взаємні судові претензії, а "Газпром" виплатить $ 2,9 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу. За словами Козака, українські претензії могли досягти $ 20 млрд, але були ще претензії "Газпрому" до "Нафтогазу України", які повинні були розглядатися швейцарським судом.

Україна в грудні 2015 року допустила дефолт за євробондами з процентною ставкою 5% річних, викуплених Росією в грудні 2013 року на кошти Фонду національного добробуту ($ 3 млрд - сам випуск та $ 75 млн - останній купонний платіж).

Київ пропонував Москві реструктуризацію боргу на загальних з комерційними кредиторами умовах, Росія цей варіант обговорювати відмовилася, наполягаючи на суверенному характері заборгованості. Борг мав бути погашений до 1 січня 2016 року. Однак в грудні 2015 року Україна ввела мораторій на обслуговування цієї заборгованості і до 1 січня 2016 року не здійснила платіж на загальну суму $ 3,075 млрд у рахунок погашення та обслуговування належних Росії єврооблігацій.

Після цього 17 лютого 2016 року Мінфін РФ подав до Високого суду Лондона позов про стягнення заборгованості за єврооблігаціями. Суд 29 березня 2017 року схвалив прискорений розгляд зазначеного позову, фактично відкинувши основні заперечення України і погодившись з наявністю у неї зобов'язань за єврооблігаціями. Суд визнав, що транзакція є стандартною борговою операцією, хоча і здійсненою за незвичайних умов. Своїм рішенням суд зобов'язав Україну виплатити Росії номінальну вартість єврооблігацій на $ 3 млрд, суму нездійсненого купонного платежу на $ 75 млн, а також штрафні відсотки, що нараховуються в сумі $ 674 тис. за кожен день прострочення.

Пізніше, 26 травня, Високий суд Лондона задовольнив клопотання України про призупинення виконання рішення від 29 березня 2017 року до завершення розгляду апеляційної скарги України в Апеляційному суді.

У вересні 2018 року Апеляційний суд Англії виніс рішення щодо апеляції, поданої Україною, щодо вирішення Високого суду Лондона, що зобов'язує Україну погасити заборгованість і виплатити відсотки за облігаційною позикою, отриманою Росією за рахунок коштів Фонду національного добробуту. Апеляційний суд підтвердив правомірність відмови Україні в розгляді трьох з чотирьох підстав, заявлених нею з метою уникнути виконання зобов'язань за цими єврооблігаціями. Одночасно суд констатував, що четвертий аргумент про те, що випуск єврооблігацій був зроблений під тиском Росії, не може бути відхилений без проведення всеосяжного судового процесу.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА