12:29 26.12.2019

Українська економіка перебуває в ситуації "творчого руйнування" - заступник глави Мінекономіки

2 хв читати

Українська економіка проходить етап "творчого руйнування" (constructive disruption), завдяки чому в найближчому майбутньому стане більш конкурентоспроможною, вважає заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Сергій Ніколайчук.

"Нова монетарна політика НБУ ламає ті бізнеси, що орієнтувались на інфляційну та девальваційну ренту, реформи уряду закривають ті вкоріненні десятиліттями схематози, що приносили доходи певним верствам населення за рахунок інших. Впевнений, що завдяки такому середовищу вже в найближчому майбутньому ми матимемо зовсім іншу економіку, набагато більш конкурентоспроможну за попередню. Але на шляху до неї будуть свої переможці і лузери", - повідомив заступник глави Мінекономіки у Facebook у вівторок.

За його словами, неоднозначну ситуацію з економічною активністю протягом останніх місяців - провал промисловості, зростання будівництва і роздрібного товарообігу - визначають одні і ті самі чинники. Так, тепла погода в листопаді сприяла і виконанню будівельних робіт, і знижувала потреби у виробництві електроенергії. А зміцнення гривні й прискорення зростання зарплат українців вплинули на здешевлення інвестиційних товарів, але водночас підірвали конкурентоспроможність промисловості.

"Такі тенденції ще більше підтверджують мою суб’єктивну думку, що ми зараз перебуваємо в ситуації constructive disruption", - зазначив Ніколайчук.

Окрім того, заступник глави Мінекономіки додав, що з огляду на досвід виходу з попередніх криз, українська економіка має дуже високий рівень пристосування до нових умов.

"Вірю, що все буде добре і нас очікує економічний прорив", - резюмував він.

Однак заступнику міністра опонують представники промисловості, серед яких - співвласник клініки "Оберіг" і групи компаній "Молочний альянс" Олександр Деркач, керуючий партнер Biopharma Костянтин Єфименко, а також президент UBC Group Ігор Гуменний.

"Падіння промислового виробництва на 7,5% у листопаді ви називаєте constructive disruption? Ви обіймаєте посади, важливість і вагу яких не розумієте, що відбувається - не аналізуєте", - написав Гуменний.

Як повідомлялося, згідно з даними Державної служби статистики, промислове виробництво в Україні в листопаді 2019 року скоротилося порівняно з листопадом 2018 року на 7,5% після зниження на 5% у жовтні й 1,1% - у вересні.

Обсяг виконаних будівельних робіт в Україні в листопаді 2019 року збільшився на 18,9% порівняно з листопадом 2018 року, в жовтні-2019 проти жовтня роком раніше - зріс на 14,9%.

Товарообіг роздрібної торгівлі України в листопаді 2019 року порівняно з попереднім місяцем зріс на 2,8%, у річному вимірі теж збільшився - на 12,8% (проти листопада-2018).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА