15:32 22.01.2020

Рішення Верховного Суду за позовом НБУ до компанії Коломойського "Гаджибей" порушує кредиторські права центробанку

3 хв читати
Рішення Верховного Суду за позовом НБУ до компанії Коломойського "Гаджибей" порушує кредиторські права центробанку

 Верховний суд у середу, 22 січня, відхилив касаційну скаргу Національного банку України (НБУ) на рішення судів попередніх інстанцій про відмову у зверненні стягнення на предмет іпотеки компанії Ігоря Коломойського ТОВ "Гаджибей", повідомив НБУ на сайті.

Згідно з повідомленням, зазначена компанія у жовтні 2014 року надала НБУ в заставу дві земельні ділянки в Одеській області як забезпечення за кредитом рефінансування, що надавався ПриватБанку до націоналізації. Оскільки ТОВ "Гаджибей" не виконало взятих на себе зобов’язань майнового поручителя ПриватБанку, НБУ з метою погашення заборгованості через звернення стягнення на заставне майно подав позов до Господарського суду Одеської області.

Суд першої інстанції 26 жовтня 2018 року, а 22 жовтня 2019 року суд апеляційної інстанції відхилили позовні вимоги Національного банку. Суди обґрунтували свою позицію тим, що Національний банк мав здійснювати стягнення застави з ТОВ "Гаджибей" лише в разі неможливості списання коштів із банківських рахунків ПриватБанку.

Як наголошується в повідомленні, під час подання позову НБУ керувався нормами, зокрема, закону "Про Національний банк України". НБУ наділений правом як списувати кошти з рахунків банків-боржників, так і звертати стягнення на заставлене майно з фінансових та майнових поручителів. Таке право є переважним і безумовним щодо задоволення кредиторських вимог НБУ за наданими кредитами рефінансування, за якими настав строк погашення. Крім того, Верховний Суд неодноразово зазначав, що право безспірного списання коштів з рахунків ПриватБанку не є обов'язком НБУ, тому жодним чином не виключає та не може виключати визначене законом право на звернення стягнення на предмет іпотеки, зокрема в судовому порядку. Таку правову позицію була чітко зазначено у спорах з аналогічними правовідносинами.

"Ми не погоджуємося з рішенням Верховного Суду та переконані, що воно суперечить нормам чинного законодавства. Таке рішення створює ризик, коли екс-власники ПриватБанку зможуть уникнути відповідальності за невиконання взятих на себе зобов’язань. Крім того, така позиція, коли суд своїм рішенням обмежує право кредитора на обрання будь-якого із передбачених законом способу задоволення кредиторських вимог, створює правову невизначеність та порушує права не тільки Національного банку, а й інших кредиторів, які намагаються стягнути заборгованість у передбачений законом спосіб", - цитує прес-служба центробанку начальника управління претензійно-позовної роботи юридичного департаменту Віктора Григорчука.

Як повідомлялося, заборгованість ПриватБанку за кредитами рефінансування становить близько 7,6 млрд грн. Для погашення заборгованості банку в 2018 році НБУ подав 148 позовів проти його колишнього власника Коломойського (фінансового поручителя) і пов'язаних із ним 32 компаній-майнових поручителів. За цими позовами суди вже ухвалили 24 рішення на користь НБУ про звернення стягнення на предмет іпотеки на загальну суму 1,36 млрд грн. 18 рішень набули законної сили, за якими виконавчі документи направлено до органів Державної виконавчої служби для примусового виконання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА