12:24 29.01.2020

Кабмін новою газовою формулою підтвердив справедливість формули "Роттердам+" - екс-голова НКРЕКП Вовк

2 хв читати
Кабмін новою газовою формулою підтвердив справедливість формули "Роттердам+" - екс-голова НКРЕКП Вовк

Екс-голова Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), Дмитро Вовк, котрий перебуває у розшуку за обвинуваченням НАБУ за формулу ціноутворення на вугілля "Роттердам+" вважає, що уряд своєю постановою від 24 січня цього року про формулу ціноутворення на газ для "Нафтогазу України" фактично підтвердив справедливість "Роттердам+".

"Роттердам+" у газі бути! Мене немає в Україні, але "справа" моя живе. Тепер ціна на газ, видобутий у Полтавщині, розраховується як на привезений із Голландії", - написав Вовк у Facebook.

За його словами, формула в постанові уряду щодо газу побудована на застосуванні того самого імпортного паритету на рівні "хаб плюс логістика", що і затверджена в його каденцію НКРЕКП формула "Роттердам+".

"P.s .: привіт НАБУ", - підсумував свій пост екс-голова енергорегулятора, що перебуває за межами України.

Згідно з постановою Кабміну №17 від 24 січня, "Нафтогаз" встановлює ціну природного газу за спецзабов'язаннями (ПСО) на січень-квітень 2020 року, виходячи з котирувань на хабі TTF, плюс різниця (спред) у рівні цін на TTF і кордоні України, плата за вхід до української ГТС і торговельна націнка.

За повідомленням "Нафтогазу", визначена за новою формулою ціна газу для потреб населення і виробників тепла в січні 2020 року становить 4,65 грн/куб. м (без ПДВ, транспортування магістральними та розподільними газопроводами та націнки газзбутів). Це на 25% менше, ніж у січні 2019 року (6,26 грн/куб. м), але на 8,7% більше, ніж у грудні 2019 року (4,277 грн/куб. м).

Механізм щомісячного ціноутворення на газ у рамках ПСО діятиме до 1 травня 2020 року, а після цієї дати ринок постачань газу побутовим споживачам стане конкурентним, зазначив глава Мінекоенерго Олексій Оржель.

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) в рамках розслідування кримінального провадження у "Роттердам+" у серпні 2019 року повідомило про підозру деяким особам, зокрема екс-голові Вовку, екс-члену комісії Володимиру Євдокимову, раднику директора "ДТЕК Східенерго" Борису Лісовому та генеральному директору "ДТЕК Мережі" Івану Гелюху. Підозрюваним інкримінується зловживання службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб із метою одержання неправомірної вигоди для інших юридичних осіб усупереч інтересам служби, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364 КК України). Вовка було оголошено в міжнародний розшук у листопаді 2019 року.

Наприкінці квітня 2016 року НКРЕКП розпочала застосування нового порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію, яка впливає на встановлення тарифів на електроенергію для промислових споживачів (постанова №289 від 3 березня 2016 року). Порядок, зокрема, визначає ціну вугілля за формулою "вартість у порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки в Україну".

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА