16:50 07.02.2020

РЕОК гривні стабілізується у 2020-2022 рр. після стрімкого зміцнення у 2016-2019 рр. - Нацбанк

2 хв читати
РЕОК гривні стабілізується у 2020-2022 рр. після стрімкого зміцнення у 2016-2019 рр. - Нацбанк

Пом'якшення монетарної політики сприятиме зниженню ревальваційного тиску, а утримання інфляції на цільовому рівні зумовить стабілізацію реального ефективного обмінного курсу (РЕОК) гривні у 2020-2022 роках після його стрімкого зміцнення у 2016-2019 роках, заявляє Нацбанк України.

"РЕОК гривні у 2020-2022 роках буде досить стабільним на тлі низького інфляційного тиску та пом'якшення монетарної політики", - йдеться в його оновленому інфляційному звіті.

Нацбанк нагадує, що офіційний курс гривні до долара ревальвував у 2019 році на 14,5%, тоді як номінальний ефективний обмінний курс (НЕОК) і РЕОК - на 18,3% і 19,1% відповідно. На думку регулятора, реальна ревальвація (через зміцнення номінального обмінного курсу та/або високу інфляцію) дозволяє інвесторові погодитися на більш низьку процентну ставку в національній валюті.

НБУ зазначає, що таке зростання НЕОК і РЕОК відбулося в умовах ослаблення більшості валют основних торговельних партнерів (ОТП) України до долара і все ще більш високої інфляції в Україні порівняно з ОТП.

"Темпи рівноважного зміцнення реальноого обмінного курсу гривні до долара США переглянуто з 2% до 3% річних", - зазначив НБУ в інфляційному звіті.

Така зміна дала йому змогу знизити оцінку середньострокової номінальної нейтральної процентної ставки в Україні з 8% до 7% річних. "Інфляційна мета залишається на рівні 5%, тому ця зміна була зумовлена зниженням середньострокової реальної процентної ставки з 3% до 2%. Останнє відображає підвищення на 1 п. п. оцінки рівноважного зміцнення реального обмінного курсу гривні", - йдеться в документі.

Згідно з ним, загалом за підсумками цього року Нацбанк очікує зміцнення РЕОК на 0,8%, хоча в першому кварталі зростання цього показника оцінюється в 2,3% із подальшим зниженням на 0,8% у другому і третьому кварталах.

За підсумками 2021-2022 років регулятор не чекає зміни РЕОК, проте в середині року прогнозують таку саму динаміку: невелике зростання на початку року з подальшим коригуванням.

НБУ також зазначає, що очікує збереження істотного профіциту ліквідності банківської системи, який формуватиметься переважно в результаті купівлі Нацбанком валюти для поповнення міжнародних резервів. Це частково компенсуватиметься зростанням готівки в обігу та купівлею валюти урядом для здійснення виплат за зовнішнім боргом.

Згідно з представленими у звіті даними, минулого року РЕОК гривні повернувся на рівень кінця 2011 року, подолавши падіння на 36%, зафіксоване станом на перший квартал 2015 року.

РЕОК гривні за підсумками минулого року також на 4% перевищив рівень кінця 1999 року.

Водночас НЕОК гривні навіть після торішнього зростання становить лише 53% від рівня кінця 2011 року. Мінімальне його значення за цей період було зафіксовано в першому кварталі 2018 року - 43%.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА