13:09 20.02.2020

Нацбанк оскаржить рішення суду про скасування рішення комітету НБУ, яким відмовлено в погодженні Аджунера, Власова та Резнікова про входження до НР Ощадбанку

2 хв читати

Національний банк України (НБУ) планує подати апеляційні скарги на рішення Окружного адміністративного суду Києва від 18 і 19 лютого, якими було скасовано рішення Комітету з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайту) платіжних систем центробанку про відмову в погодженні кандидатур Шевкі Аджунера, Дмитра Власова та Олексія Резнікова на посади членів наглядової ради державного Ощадбанку (Київ).

Згідно з повідомленням на сайті НБУ в четвер, регулятор не згоден з рішеннями суду зважаючи на те, що погодження керівників банків, зокрема членів і голови наглядової ради, є виключно компетенцією Нацбанку відповідно до ст. 42 закону "Про банки і банківську діяльність".

"Ухвалюючи такі рішення, суд перебирає на себе функції Національного банку, який є спеціальним державним органом, наділеним відповідними повноваженнями банківським законодавством", - наводить прес-служба НБУ слова начальника управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту центробанку Віктора Григорчука.

Він уточнив, що відповідні рішення суду суперечать Конституції України, а саме - ст. 6, ч. 2 ст. 19, а також ст. 53 закону про НБУ, згідно з якими втручання державних органів у виконання функцій центробанку поза визначеними Конституцією і цим законом повноваженнями є неприпустимим.

"Скасувавши рішення Національного банку, суд фактично ставить під сумнів можливість виконання центральним банком своїх владних повноважень. Адже погодження членів наглядових рад державних банків є беззаперечним правом Національного банку, визначеним статтею 7 Закону "Про банки і банківську діяльність", - зазначила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова, слова якої наводить прес-служба регулятора.

На її думку, реформа корпоративного управління в держбанках не має зводитися до формальної оцінки відповідності членів наглядової ради кваліфікаційним вимогам.

"Ми впевнені, що відмова у погодженні зазначеним особам відповідала духу та змісту реформи корпоративного управління, враховуючи їхнє безвідповідальне ставлення до своїх обов’язків", - резюмувала Рожкова.

Як повідомлялося, Окружний адмінсуд Києва, пояснюючи скасування рішення центробанку щодо погодження Аджунера головою наглядової ради Ощадбанку, наголосив: "НБУ вийшов за межі своїх повноважень не лише у процедурі проведення погодження позивача на посаду, а й під час самої перевірки на відповідність кваліфікаційним вимогам, оцінюючи не кваліфікаційні вимоги, а виконання посадових обов'язків голови наглядової ради АТ "Ощадбанк".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА