19:05 27.02.2020

Єдина екологічна платформа забезпечить рівний доступ до природних ресурсів країни

2 хв читати
Єдина екологічна платформа забезпечить рівний доступ до природних ресурсів країни

Міністерство енергетики та захисту довкілля планує до кінця року запустити єдину електронну екологічну платформу, що акумулює інформацію про всі природні ресурси країни.

"Ми працюємо над оцифруванням усіх даних, що дасть змогу усім охочим стати учасником процесу користування природними ресурсами, а також якісно і прозоро отримати всю необхідну інформацію про них", - повідомив міністр Олексій Оржель на презентації проекту єдиної екологічної платформи.

За його словами, нині інформація про природні ресурси є закритою або обмеженою. Це, у свою чергу, створює високі корупційні ризики під час отримання права на користування ними й обмежує інтерес інвесторів, що значно знижує доходи держави.

Крім того, відсутність системного контролю в цій сфері призводить до незаконного природокористування, констатує Оржель.

У результаті, за його словами, збитки держави, зокрема від незаконного вирубування лісових насаджень, за п'ять років сягнули близько 1 млрд грн. Окрім цього, щорічно країна недоотримує понад 1 млрд грн через незаконний вилов риби і тіньовий оборот аквакультурних водних біоресурсів.

Як зазначив Оржель, із запуском єдиної екоплатформи доступ до природних ресурсів реалізовуватиметься виключно через відкриті аукціони.

Міністр уточнив, що платформа міститиме інформацію за такими чотирма напрямами: надрокористування, лісова, водна та рибна галузі. За кожним із цих напрямів, зокрема, будуть доступні реєстри відповідних природних ресурсів, інструмент для отримання їх у користування, реєстри суб'єктів господарювання в напрямі, дані екологічного моніторингу та інспекції.

Заступник міністра енергетики та захисту довкілля Володимир Головатенко, зокрема, пояснив, що всі охочі зможуть через так званий єдиний кабінет обрати на публічній електронній карті необхідний об'єкт і в "один клік" подати заявку на оформлення дозвільних документів або проведення аукціону.

Крім того, за його словами, через платформу можна буде передавати матеріали до правоохоронних органів про незаконне використання природних ресурсів.

Як зазначають у міністерстві, деякі модулі, які з часом увійдуть до екологічної платформи, зокрема атлас надрокористувача, доступні вже нині.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України вніс зміни до постанови про надання спецдозволів на користування надрами, які спростять залучення інвестицій у цю сферу.

За даними Мінекоенерго, документ, зокрема, виключив необхідність погодження місцевою владою надання ділянок на видобуток корисних копалин для надр загальнонаціонального значення, а також розширив бурштином перелік видів користування, на які можна отримати спецдозвіл.

Наприкінці 2019 року глава Держслужби геології і надр України Роман Опімах презентував Інвестиційний атлас надрокористувача, що акумулює інформацію про надра країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА