21:03 27.02.2020

Мінекоенерго запропонувало інвесторам ВДЕ новий, більш жорсткий сценарій добровільної реструктуризації "зеленого" тарифу

4 хв читати
Мінекоенерго запропонувало інвесторам ВДЕ новий, більш жорсткий сценарій добровільної реструктуризації "зеленого" тарифу

Міністерство енергетики та захисту довкілля запропонувало інвесторам у поновлювані джерела енергії (ВДЕ) новий, більш жорсткий сценарій розв'язання ситуації на ринку.

Оновлений варіант відомства, представлений заступником глави Мінекоенерго Костянтином Чижиком в ході Ukrainian Energy Forum в Києві в четвер, передбачає для СЕС, введених в експлуатацію після 2017 року, добровільну реструктуризацію "зеленого" тарифу (з / т) у вигляді його зниження: на 15% - для станцій потужністю менше 10 МВт, на 20% - для СЕС потужністю від 10 до 50 МВт, на 25% - для СЕС потужністю понад 50 МВт. При цьому для кожної з категорій пропонується продовження терміну виплат на п'ять років. Зі свого боку для ВЕС передбачено зниження тарифу на 10% також із продовженням терміну виплат на п'ять років.

Крім того, міністерство пропонує для інвесторів додаткову опцію у вигляді можливості добровільного зниження з / т на 12,5% для СЕС і 5% для ВЕС без продовження терміну виплат.

"Логіка такої опції полягає в тому, що таке зниження є значно меншим, ніж зниження при продовженні терміну виплат. Або ви йдете на реструктуризацію, продовжуючи термін виплати, але при цьому знижуєте з / т на більшу кількість відсотків, або ви можете не продовжувати термін виплат, але взяти дещо менше зниження тарифу", - сказав Чижик.

Для тих, хто погодиться на добровільну реструктуризацію пропонується, ввести 100% -у відповідальність за небаланси з 2022 року; для тих, хто не погодиться на неї, - з 2020 року, з урахуванням короткого перехідного періоду з моменту прийняття закону до моменту набуття чинності даної норми, уточнив заступник міністра.

Він зазначив, що на тлі сформованої з ВДЕ ситуації, в 2020 році очікуються "як мінімум відтермінування з виплат з / т". У зв'язку з цим, міністерство вважає за необхідне забезпечити інвесторам, котрі погодилися на реструктуризацію, першочергове право на отримання компенсацій.

"Наприклад, якщо компанія "X" не пішла на реструктуризацію, а компанія "Y" погодилася на неї, то в разі відсутності можливості у "Гарантованого покупця" покрити всі фінансові зобов'язання за з / т одночасно, компанія "Y" має першочергове право на виплати. Компанія "X", у свою чергу, отримує їх за залишковим принципом, після того, як всі інші, які пішли на реструктуризацію, отримають свої виплати" - пояснив він, додавши, що на думку міністерства, саме ця норма повинна стати основним стимулом до добровільної реструктуризації.

Згідно з пропозиціями відомства, термін введення в експлуатацію за pre-PPA (договору купівлі-продажу е / е за чинним "зеленим" тарифом для майбутніх об'єктів) сонячних станцій обмежений 1 липня 2020 року, вітрових посилання - 1 січня 2021 року. Крім цього, в Мінекоенерго вважають за доцільне посилити вимоги до підтвердження факту і дати введення об'єкта в експлуатацію шляхом надання відповідного акта про приєднання. При цьому міністерство обіцяє посилити відповідальність операторів систем розподілу і передання е / е за невиконання договірних умов щодо приєднання.

Відомство також ініціювало норму, відповідно до якої обмеження вироблення е / е об'єктами "зеленої" генерації не оплачуються в разі, якщо такі обмеження не перевищують 200 годин на рік. Виробництво "альтернативної" е / е також може безкоштовно обмежуватись у випадках загрози для операційної безпеки енергетичної системи країни.

За словами Чижика, станом на кінець лютого прогнозований на 2020 рік дефіцит держпідприємства "Гарантований покупець" становить 19 млрд грн.

Очікуваний обсяг виробництва е / е ВДЕ-об'єктами в 2020 році дорівнює 12,3 млрд кВт-год, середня ціна продажу е / е за "зеленим" тарифом - 13,7 євроцентів за 1 кВт-год, середня ціна продажу е / е на ринку "на добу вперед" - 5 євроцентів за 1 кВт-год. За даними Мінекоенерго, з початку 2020 року в експлуатацію було введено додатково 441 МВт "зелених" потужностей. Таким чином, загальна встановлена потужність альтернативної генерації станом на кінець лютого становить 6,769 ГВт.

Під час свого виступу міністр зазначив, що в поточний момент "ситуація дуже погана", і затягування з її рішенням призводить тільки до погіршень.

"Подальше затягування процесу тільки погіршить ситуацію для компаній і в результаті найближчим часом, вже навесні, це буде означати дефолт за виплатами, в першу чергу через збільшення генерації СЕС. Щоб цього уникнути, ми закликаємо учасників медіації завершити її", - сказав заступник міністра.

"Енергетичне співтовариство дуже сильно просило міністерство не реєструвати, не подавати будь-які законодавчі зміни завершення медіації. Зараз ситуація настільки критична, що ми будемо змушені подати наші зміни найближчим часом незалежно від того, чи закінчиться медіація чи ні. Водночас ми сподіваємося, що зможемо медіацію завершити конструктивно до подачі відповідного законопроекту на розгляд", - підсумував заступник міністра.

Як повідомлялося, активний пошук компромісу з питання "зелених" тарифів ведеться з осені минулого року. В кінці листопада профільне міністерство публічно озвучило свої пропозиції щодо вирішення ситуації в галузі. Однак учасники винесли на обговорення свій сценарій розвитку подій, який зі свого боку не влаштував Мінекоенерго. Через відсутність значного прогресу учасники ринку звернулися до Секретаріату Енергетичного співтовариства (ЕС) для медіації цього процесу.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ціна на газ для українських домогосподарств залишиться незмінною ще на один рік - "Нафтогаз"

Україна не планує виставляти газотранспортні потужності на аукціон після завершення транзитного договору з РФ

"Метінвест" з 1 травня підвищить зарплату працівникам виробничих та ремонтних підприємств в Україні

Європейські компанії не зможуть надавати профпослуги своїм "дочкам" у РФ із червня

NovaPay сформувала мережу з 2,8 тис POS-терміналів по Україні

США в рамках тиску на РФ готують санкції проти деяких китайських банків - ЗМІ

"Укрнафта" збільшила запаси на 3 млн тонн нафти та 0,6 млрд куб. м газу

ВР розгляне питання звільнення семи членів Рахункової палати - Железняк

Розвиток ринку біометану допоможе аграріям диверсифікувати бізнес - Мінагрополітики

Moneyveo планує збільшити частку на ринку споживчого кредитування до 14,5-16,5% у 2024 р.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА