10:57 11.03.2020

НБУ має достатньо резервів відбити невеликий тиск на гривню нерезидентів-власників ОВДП - думка

3 хв читати
НБУ має достатньо резервів відбити невеликий тиск на гривню нерезидентів-власників ОВДП - думка

Нерезиденти в умовах початку світової кризи, ймовірно, виводитимуть з України кошти від погашення належних їм облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП), проте Нацбанк має резерви для відбиття цього тиску на гривню, вважає засновник і голова інвесткомпанії Concorde Capital Ігор Мазепа.

"У ситуаціях невизначеності, турбулентності та відсутності розуміння, що відбуватиметься далі, фінансові інвестори завжди реагують однаково: вони продають папери з рейтингом "В" і нижче (той рівень, на якому нині є Україна). І це навіть притому, що за останній рік цей рейтинг зріс", - сказав він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, підтвердженням цього є "чорний понеділок", 9 березня цього року, в якому немає ніякого українського контексту. "І курс гривні, і зниження вартості бондів, яке розпочалося ще на початку минулого тижня, і нездатність Білорусі розмістити свої євробонди, і дефолт Лівану, і переддефолтний стан Еквадору - це все сигнали настання світової кризи, яка розпочалася з коронавірусу в Китаї", - пояснив Мазепа.

Він додав, що велика волатильність на сьогодні спостерігається на ринках багатьох національних валют: це стосується не лише гривні, а й російського рубля, турецької ліри, євро та фунта стерлінга.

"І те, що гривня впала до 25,5 грн/$1, це, найімовірніше, результат ось цієї паніки. Хоча очевидної причини для такої паніки немає", - вважає голова Concorde Capital. Він пояснив, що низькі ціни на нафту та зростання невизначеності, в умовах якої українці менше споживатимуть імпорту і більше заощаджуватимуть, для України означають поліпшення торговельного балансу, який має всі шанси за багато років стати позитивним.

"Що може в далекій перспективі вплинути на курс гривні, то це та ситуація, що іноземці йдуть з активів усіх ринків, що розвиваються", - вважає Мазепа. За його словами, інвестори йдуть навіть з європейських активів: вкладають або в золото, або в американські цінні папери. "Це означає, що інвестори, чиї папери погашаються цього року, не вкладатимуть у нові випуски, які, можливо, пропонуватиме Мінфін. Найімовірніше, вони візьмуть ці гривні від погашень, підуть на валютний ринок і куплять за них долари. Це може призвести до невеликого тиску на національну валюту", - спрогнозував голова Concorde Capital.

Водночас він зазначив, що валютні резерви НБУ на початок березня перевищували $26,6 млрд і забезпечували чотири місяці імпорту, тоді як загальноприйнятим комфортним резервом є три місяці імпорту, або близько $19-20 млрд.

"Ця цифра дає НБУ люфт у $7 млрд, які він міг би безболісно запропонувати на ринок. Саме на випадок непередбачених ситуацій, таких як криза, коли іноземці йдуть із ринків, що розвиваються, - це та подушка, яку має Нацбанк, щоб підтримати гривню", - вважає Мазепа.

Як повідомлялося, НБУ 10 березня вийшов на ринок з інтервенціями у $270 млн і зменшив падіння курсу гривні до долара до 40 коп., пояснивши сформований тиск на нацвалюту психологічним чинником.

Критики Нацбанку звинувачують регулятора в його нібито прагненні забезпечити вихід нерезидентів з ОВДП за вигіднішим курсом. За перший тиждень березня портфель ОВДП нерезидентів скоротився на 3 млрд грн (близько $120 млн) - до 123,67 млрд грн, тоді як НБУ за цей час купив на міжбанківському валютному ринку $150 млн, але водночас продав $307,2 млн. А 10 березня їхній портфель зменшився лише на 0,11 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА