14:28 12.03.2020

НБУ знизив облікову ставку з 11% до 10%

1 хв читати
НБУ знизив облікову ставку з 11% до 10%

 Правління Національного банку України вирішило з 13 березня знизити облікову ставку з 11% до 10% річних.

"Правління Національного банку ухвалювало рішення щодо облікової ставки в умовах, коли інфляційний тиск слабшає швидше, ніж очікувалося, а економіка потребує подальшої підтримки", - наголошується в повідомленні центробанку в четвер.

Згідно з ним, до кінця 2020 року прогноз облікової ставки знижено до 7%.

Ключовим припущенням, яке правління бере до уваги, залишається продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом.

"Укладення нової програми з МВФ зменшить вразливість економіки України в період турбулентності на світових ринках в часи пікових виплат за державним боргом. Також на сприйняття України інвесторами впливатимуть рішення українських судів щодо відповідальності та зобов’язань екс-власників неплатоспроможних банків перед державою", - зазначив НБУ.

Серед ризиків центробанк також називає поширення нового коронавірусу, що потенційно може призвести до рецесії світової економіки і значного скорочення економічної активності в Україні.

Актуальними, на думку НБУ, залишаються інші ризики - ескалація воєнного конфлікту на сході й нові торговельні обмеження з боку РФ, скорочення врожаю зернових і плодоовочевих культур через несприятливі погодні умови, збільшення волатильності світових цін на продукти харчування через глобальні зміни клімату.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА