08:46 27.03.2020

У ГМК занепокоєні перевезеннями ЗРС, які приносять майже 10% валютної виручки

3 хв читати
У ГМК занепокоєні перевезеннями ЗРС, які приносять майже 10% валютної виручки

Об'єднання металургійних підприємств України "Укрметалургпром" і Федерація металургів України (ФМУ) звернулися до Міністерства інфраструктури України з проханням терміново забезпечити виконання заявок українських підприємств-експортерів.

Як повідомляється в поширеній у четвер увечері заяві асоціацій, "Укрметалургпром" і ФМУ, переданій агентству "Інтерфакс-Україна", організації звернулися до першого заступника Мінінфраструктури України щодо підвищення ефективності використання інфраструктури держтранспортних компаній для забезпечення потреб ГМК України в умовах кризи, спричиненої Covid- 19.

"Україна переживає вкрай важкі часи, пов'язані зі спалахом коронавірусу Сovid-19, що може мати негативні довгострокові наслідки для української економіки й призвести до суттєвого скорочення експорту і значного зниження ВВП. Зниження попиту і падіння цін на метал у всьому світі, що спричинено призупиненням будівельної та автомобільної галузей промисловості, зумовили вимушене скорочення обсягів виробництва вітчизняних металургійних підприємств", - констатується в заяві.

При цьому наголошується, що в таких умовах чи не єдиною можливістю втримати експортний потенціал ГМК України є забезпечення безперебійного відвантаження залізорудної продукції вітчизняних виробників на ринок Китаю, де поки що зберігається попит.

"У цей непростий для країни час, спричинений Сovid-19, українські виробники-експортери (гірничо-збагачувальні комбінати Кривого Рогу) отримали відмову з боку МТП "Южний" повністю виконувати заявку на перевалку їхньої експортної продукції у квітні 2020 року - не погоджено майже 270 тис. тонн ЗРС. Втрати української економіки у вигляді недоотриманої валютної виручки від експорту ЗРС у квітні 2020 року можуть досягти $30 млн, що призведе до значного збільшення потреби у витрачанні валютних резервів НБУ", - наголошується в заяві.

Наголошується також, що поточна ситуація загрожує широкомасштабною кризою не лише ГМК України, який уже перебуває в стані кризи, починаючи з другого півріччя 2019 року, а й може торкнутися цілої низки суміжних галузей, мати вкрай негативні наслідки для зайнятості, наповнення державного бюджету та фондів і загального фінансово-економічного і соціального становища України загалом.

"На нашу думку, державні транспортні підприємствами, зокрема АТ "Укрзалізниця" і МТП "Южний", просто зобов'язані зробити все можливе, щоб заявлені плани українських гірників було виконано. Ціна питання надто висока, щоб відкладати на потім або сподіватися, що ситуація вирішиться сама собою", - наголошується в заяві

Асоціації звертаються до Мінінфраструктури з проханням терміново вжити невідкладних заходів, спрямованих на забезпечення безперебійного експорту залізної руди українських підприємств-виробників, зокрема - забезпечити 100% виконання заявок українських підприємств-експортерів з боку держтранспортних компаній, насамперед ДП МТП "Южний" та АТ "Укралізниця".

Як повідомлялося, Україна за 2 міс. скоротила надходження від експорту чорних металів на 15,8% порівняно з аналогічним періодом минулого року - до $1 млрд 395,667 млн. На чорні метали за цей період припало 17,2% загального обсягу надходжень від експорту товарів проти 20,84% за перші два місяці минулого року.

Метпідприємства України в 2019 році знизили надходження від експорту чорних металів на 12,1% порівняно з 2018 роком - до $8 млрд 738,635 млн. На чорні метали припало 17,45% загального обсягу надходжень від експорту товарів проти 20,99% за 2018 рік. Крім того, Україна в 2019 році скоротила експорт металовиробів на 6,1% - до $1 млрд 42,455 млн.

Україна також за 2 міс. наростила експорт залізорудної сировини (ЗРС) в натуральному вираженні на 20,7% порівняно з аналогічним періодом минулого року - до 7 млн 233,334 тис. тонн. Експорт ЗРС здійснювався переважно до Китаю (52,75% постачань у грошовому вираженні), Польщі (11,54%) і Австрії (6,58%). У 2019 році країна збільшила експорт ЗРС на 8,1% порівняно з 2018 роком - до 39 млн 901,836 тис. тонн, наростивши постачання в грошовому вираженні на 18,5% - до $3 млрд 398,958 млн. Експорт ЗРС здійснювався переважно до Китаю (34,4% постачань у грошовому вираженні), Польщі (12,17%) і Чехії (10,13%).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посівна-2024 випереджає на 8,3% минулорічну - посіяно 476,7 тис. га ярих

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА